De snelste jonge schaker

Thalita Munnik (13), mag zich sinds maandag Nederlands Kampioen snelschaken noemen in de categorie jeugd van 12 tot en met 14 jaar, jongens en meisjes dus.

Je kunt in verschillende tempo's schaken. Je kunt lange partijen spelen die soms wel vier uur duren. Je kunt rapid doen – ongeveer drie kwartier – of een partij in tien minuten spelen. Dat is snelschaken. Thalita schaakt vanaf haar zevende jaar. Dit is de eerste keer dat zij kampioen is geworden. ,,Ik vind het leuk dat ik eerste ben, maar snelschaken vind ik minder belangrijk dan lange partij schaken.''

Bij snelschaken krijgen jij en je tegenstander elk vijf minuten speeltijd. Als je een schaakstuk verplaatst, druk je snel op de digitale klok die op tafel staat om je tijd stil te zetten. Hoe sneller je drukt, hoe meer tijd je overhoudt voor jouw volgende zet. ,,Ik ben een lange denker'', zegt Thalita. ,,En bij snelschaken is er eigenlijk geen tijd om te denken. Ik kom dus altijd in tijdnood en maak ook altijd fouten.''

Thalita vindt dat het eigenlijk onmogelijk is om je voor te bereiden op snelschaken. ,,Ik ken mijn tegenstanders allemaal en weet hoe zij hun lange partijen schaken. Dat kan ik uitzoeken op internet. Dan bekijk ik hun tactiek. Dit gaat over hun snelheid.''

Schaken lijkt een sport die je makkelijk thuis kan beoefenen. Met een schaakspel en een tegenstander kun je eenvoudig aan de slag. ,,Ook dat is niet zo'', zegt Thalita. ,,Er is niemand in huis die van mij kan winnen. Thuis schaak ik via internet tegen mensen uit andere landen. Dan speel ik bijvoorbeeld een potje tegen iemand uit IJsland.'' Overige training gebeurt daarom toch buiten de deur. ,,Ik krijg persoonlijke training en speel elke week tegen volwassenen op de schaakclub'', vertelt Thalita. ,,Op zaterdag heb ik meestal een toernooi.''

Thalita speelt dan tegen jongens en meiden. ,,Schaken is niet alleen een sport voor jongens. Wel weet ik dat meisjes uit mijn klassement in de regel meer verdedigend spelen dan jongens. Ik was in het begin ook heel voorzichtig. Door veel tegen jongens te spelen ben ik aanvallender geworden.''

Thalita hoeft tijdens een wedstrijd eigenlijk maar een arm te bewegen en haar hoofd te gebruiken. ,,Toch is het belangrijk dat je hele lijf in goede conditie is'', zegt Thalita. ,,Je moet goed in je vel zitten.'' Voor en tijdens een wedstrijd drinkt Thalita veel. ,,Dan neem ik sportdrank of water. En soms neem ik een dextrootje. Daar zit druivensuiker in.''

Thalita speelde maandag in totaal achttien wedstrijden. Haar laatste wedstrijd verliep in eerste instantie stroef. ,,Ik speelde tegen Donna Schut, de Nederlands Kampioen lange partijen schaken. We zijn echt aan elkaar gewaagd.'' De laatste tien seconden van de wedstrijd kon Thalita noch Donna de ander schaakmat zetten. ,,Ik kon door de tijdsdruk niet meer denken, schoof maar met mijn schaakstukken om mijn positie te handhaven.'' In de allerlaatste seconde deed Thalita nog vlug een zet. ,,Ik kan me niet eens herinneren wat ik gedaan heb, maar Donna had geen speeltijd meer dus ik had toen gewonnen. Op het nippertje.''

    • Jitka Xantinidou