Cybercriminelen maken misbruik van door Katrina aangericht leed

Internetoplichters proberen munt te slaan uit de sympathie voor de slachtoffers van orkaan Katrina. In de Verenigde Staten zijn malafide websites opgedoken waarop mensen geld kunnen doneren voor de getroffenen. In werkelijkheid verdwijnen de opbrengsten van katrinahelp.com, katrinadonations. com en katrinarelief.com in de zak van de beheerders van de sites, zegt de FBI, de federale recherche. De FBI is inmiddels een onderzoek gestart.

Op veilingsite eBay werden domeinnamen als katrinaourtsunami.com en ourtsunami2005.com te koop aangeboden. De opbrengst zou naar het Rode Kruis gaan, maar eBay vertrouwde de zaak niet en haalde de veiling uit de lucht.

Ook virusverspreiders grijpen hun kans. Een e-mail met de kop `Tropical storm flooded New Orleans' linkt niet naar een nieuwssite, maar naar een site die probeert in te breken op de computer van de gebruiker. Met een programma dat geïnstalleerd wordt kunnen hackers zich vervolgens toegang verschaffen tot gevoelige privé-informatie.

De cybercriminaliteit heeft ook goedbedoelde hulpacties in een kwaad daglicht geplaatst. De website somethingawful.com wilde 33.000 dollar overmaken naar het Rode Kruis. Webbetalingsdienst Paypal bevroor de tegoeden omdat de gift van zo veel geld als verdacht werd beschouwd.