Confrontatie tussen milities dreigt in Somalië

Krijgsheren die de Somalische hoofdstad Mogadishu controleren, hebben gisteren gewaarschuwd dat president Abdullahi Yusuf vanuit het 90 kilometer verderop gelegen Jowhar een aanval op hen voorbereidt. Daarmee lijkt het einde in zicht van de veertiende poging sinds 1991 om een centrale regering in Somalië te vestigen.

Volgens de krijgsheren in Mogadishu hebben zich zo'n 2.500 strijders in Jowhar verzameld. Ze zouden door Ethiopische troepen zijn getraind in de semi-autonome regio Puntland, waar de president vandaan komt. Hun doelwit zou Mogadishu zijn.

De president bestrijdt dat de militieleden zich in Jowhar hebben verzameld voor een aanval op de hoofdstad. Hij zegt dat ze in de stad zijn voor training, voordat ze opgaan in een nieuw nationaal leger. Volgens de president zullen de manschappen alleen worden ingezet om burgers te beschermen. Maar minister van Nationale Veiligheid Mohamed Qanyare Afrah bestrijdt die lezing. Hij zei tegen een lokaal radiostation in Mogadishu dat de aanval op de hoofdstad elk moment beginnen kan.

De dreigende confrontatie toont de grote verdeeldheid binnen de Somalische regering van nationale eenheid die is opgezet om de orde te herstellen in een land dat al veertien jaar geen centraal gezag kent. De voorzitter van het parlement heeft zich met meer dan honderd parlementariërs gevestigd in Mogadishu. De president heeft zich met een aantal getrouwen verschanst in Jowhar omdat hij de hoofdstad te gevaarlijk vindt.

De speciale VN-gezant voor Somalië, François Lonseney Fall, waarschuwde gisteren dat ruzie alle vooruitgang te niet dreigt te doen die het afgelopen jaar in Somalïë is bereikt. ,,Ik ben zeer bezorgd over de escalatie in Jowhar en Mogadishu. Hij riep beide partijen op tot terughoudendheid.

De vrees voor een nieuwe oorlog in Somalië neemt toe. De Verenigde Naties hebben hun personeel gisteren uit Jowhar geëvacueerd.

Sinds het begin van de burgeroorlog veertien jaar geleden hebben krijgsheren het land in clanrepubliekjes verdeeld. Grootschalige strijd blijft al jaren uit. De afgelopen jaren hebben krijgsheren veel invloed verloren. In Mogadushu hebben geestelijken en zakenlui dat machtsvacuüm opgevuld.