ANWB schrapt 600 à 800 banen

De ANWB schrapt de komende drie jaar tussen de 600 en 800 van de bestaande circa 4.400 banen. Dat heeft de organisatie waar onder andere de Wegenwacht toe behoort gisteren laten weten tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor in Den Haag.

De meeste banen zullen verdwijnen bij de afdeling hulpverlening, waartoe de Wegenwacht, de alarmcentrale en de afdeling autokeuringen behoren. Hier zullen 300 à 500 banen verdwijnen. De rest van de ontslagen zal vallen bij ondersteunende diensten als automatisering en administratie.

De ANWB werd vorig jaar voor het eerst in ruim twintig jaar geconfronteerd met een daling van het ledental. Nederlands grootste vereniging zag haar ledenbestand vorig jaar met 114.000 mensen dalen tot iets meer dan vier miljoen. Wel zag de ANWB de omzet vorig jaar stijgen tot naar 745 miljoen euro, vergeleken met 708 miljoen euro in 2003. De winst kwam op 18 miljoen euro.

Volgens directeur G. van Woerkom ,,veroorzaakt de ANWB het probleem voor een deel zelf''. Hij zegt dat toenemende efficientië in de dienstverlening, waar de ANWB naar streeft door onder meer gebruik te maken van internet, zich wreekt nu het ledental niet langer stijgt. ,,De markt is verzadigd'', aldus Van Woerkom, die er op wijst dat de ANWB eind jaren negentig jaarlijks nog ongeveer 100.000 nieuwe leden kon verwelkomen.

Van Woerkom erkent echter dat ook de concurrentie van nieuwkomer Route Mobil de ANWB parten speelt. Dit hulpverleningsbedrijf, dat net als de Wegenwacht gestrande automobilisten helpt, heeft sinds vorig jaar 65.000 klanten van de ANWB afgepakt. ,,We opereren nu in een concurrerende omgeving'', aldus de directeur.