Amerika vergaapt zich aan de Waterweg

De Amerikaanse media stellen opeens belang in de Deltawerken. Gisteren was er een delegatie bij de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg.

Begin deze week kreeg de Londense correspondent Charles Sabine (45) van NBC News een telefoontje van zijn hoofdkantoor in New York. Of hij kans zag op korte termijn een reportage te maken van een laaggelegen regio, die goed is beschermd tegen gevaarlijk wassend water. De redactie in Amerika had even gedacht aan een gebied langs de Theems in Londen, aan Venetië en aan delen van Bangladesh, zegt Sabine, ,,maar ten slotte koos ze voor Holland.''

Een logische keuze, meent hij. ,,Want Holland is niet alleen het beste voorbeeld, het spreekt in de VS ook zeer aan.'' Veel Amerikanen kennen (uit het kinderboek Hans Brinker or the silver skates van Mary Mapes Dodge) het beeld van het jongetje met zijn vinger in de dijk, als symbool van Nederland dat van jong tot oud tegen het water strijdt, legt Sabine uit.

Voor zijn televisieverslag bracht hij gisteren met cameraman John Kwant een bliksembezoek aan het sluitstuk van de Nederlandse Deltawerken, de Maeslantkering tussen Maassluis en Hoek van Holland. ,,Here we see how it should be'', zucht Sabine, verwijzend naar de catastrofe die de orkaan Katrina in het zuiden van de Verenigde Staten heeft veroorzaakt.

Niet alleen NBC News, tal van andere media reisden deze week naar de Maeslantkering of andere Deltawerken. ,,We worden met bezoeken overspoeld'', zegt woordvoerder Tim Geluk van Rijkswaterstaat in het Keringhuis (Publiekscentrum Water) aan de Nieuwe Waterweg.

Zo stuurde de Spaanse krant El Pais een verslaggever, meldde zich woensdag een Amerikaanse tv-ploeg van ABC, en begroette Geluk gisteren concurrent CBS News dat zijn Londense correpondent Mark Phillips (57) en een grote filmploeg had afgevaardigd.

De New York Times was er niet, maar besteedde net als de Wall Street Journal wél aandacht aan de Deltawerken. De New York Times schreef onder meer dat het succes daarvan mede was te danken aan het bekorten van de Nederlandse kust met meer dan 400 mijlen. En de krant liet Jelle de Boer, oud-professor aan Wesleyan University, terugblikken op de Watersnoodramp van 1953 die hij als middelbare scholier in Nederland meemaakte.

Vermoedelijk komt binnenkort nog een team van de Japanse nationale televisie op visite, aldus Geluk. Alle mediavertegenwoordigers hebben drie dingen gemeen, heeft hij ervaren. ,,Ze zijn bijzonder benieuwd naar de Nederlandse oplossingen, ze zijn diep onder de indruk van de Maeslantkering en de Deltawerken en ze informeren meteen naar de kosten.''

Kort na zijn aankomst bekijkt Sabine van NBC News in het Keringhuis het model van de Maeslantkering, die in werkelijkheid twee enorme armen heeft (elk 237 meter, de Eiffeltoren is 324 meter hoog) om in geval van nood de zee buiten de deur te houden. Sinds de opening acht jaar geleden is de kering nog nooit gebruikt. Als Sabine hoort dat de Maeslantkering (kosten 450 miljoen euro) en de Deltawerken (4,5 miljard euro) weerstand kunnen bieden aan een storm die zich slechts eens in de tienduizend jaar voordoet, trekt hij zijn wenkbrauwen op.

,,Ongelofelijk. Als de inwoners van New Orleans [zwaar getroffen door Katrina, red.] zouden zien wat zoals hier voor hun bescherming kón worden gedaan... Duizenden levens waren gespaard gebleven'', meent hij. Sabine schudt zijn hoofd. ,,In New Orleans en omgeving liet de beveiliging veel te wensen over, terwijl de stad onder zeeniveau ligt en elk jaar last heeft van een orkaan. Amerika zal het Nederlandse systeem vast overnemen, maar voor New Orleans komt dat te laat. Het was de grootste havenstad van de Verenigde Staten.''

Sabine vertoont zijn twee minuten durende verslag zaterdagavond, op prime-time (18.30 uur) als zo'n twintig miljoen Amerikanen naar NBC News kijken. Concurrent CBS News laat de door reporter Phillips gemaakte beelden vermoedelijk vanavond zien. Óók twee minuten lang, óók op prime-time. Phillips zal in zijn reportage vooral wijzen op ,,de grote schaal'' van de kustbewaking in Nederland die ,,gezien het veranderende klimaat in de toekomst mogelijk niet eens voldoende is''. En hij zal er in de uitzending voor pleiten dat Amerika gebruik maakt van de ,,Hollandse ervaring'' in de strijd tegen wateroverlast. Daarbij verwijst hij naar de watersnoodramp van 1953 met zijn ruim 1.800 doden en naar ,,het bij ons bekende jongetje met zijn vinger in de dijk''.

In het Keringhuis bij de Maeslantkering zijn ze aangenaam verrast door het bezoek van de Amerikaanse tv-ploegen. Niet elke dag komen NBC News en CBS News naar Nederland. De Londense correspondent Charles Sabine, die het laatste jaar drie keer vijf weken in Irak verbleef, zegt dat NBC News slechts heel sporadisch in Nederland aanwezig is. De laatste keer was tien jaar geleden, zegt hij, ,,ik meen voor een kwestie rond criminaliteit''.

CBS News is vaker hier, vertelt Mark Phillips, ook een Irak-ganger. Hij was in de laatste 25 jaar zo'n tienmaal op Hollandse bodem. Bijvoorbeeld bij de Bijlmerramp, het begin van het Lockerbie-proces in Kamp Zeist en bij de opening van de rechtszaak tegen oud-president Milošević van Joegoslavië in Den Haag.

    • Guido de Vries