Alkmaarse tent voor doden VS

De Olympische Spelen in Atlanta (in 1996), de Millennium Dome in San Diego (2000) en de inauguraties van president Bush (2001 en 2005). Het Alkmaarse bedrijf De Boer Tenten heeft veel in het oog springende klussen in de Verenigde Staten geklaard. Daar komt er nu een bij: in New Orleans.

De Boer gaat een noodmortuarium inrichten in het door de orkaan Katrina verwoeste gebied. Het tijdelijke mortuarium, op een geheime locatie, wordt ingericht voor de opslag van 10.000 lichamen die de Amerikaanse autoriteiten vrezen aan te treffen. De federale hulpdienst heeft De Boer gevraagd rekening te houden met het eventueel vergroten van de capaciteit.

Het complex, dat twee voetbalvelden beslaat, bestaat volgens directeur Koos Tesselaar van De Boer Tenten uit één sectie en is zo geklimatiseerd ,,dat er geen stank is''. Het mortuarium weegt 600 ton en wordt vanaf zondag vanuit het Belgische Oostende overgevlogen.

De Boer is groot geworden met de verhuur van feesttenten en heeft zich de laatste jaren ook toegelegd op andere tijdelijke accommodaties. In de oorlogsgebieden van Afghanistan en Irak deed het bedrijf ervaring op met het inrichten van mortuaria. In juli was De Boer betrokken bij de voorzieningen voor opslag en identificatie van de slachtoffers van de aanslagen in Londen.

evacuatie: pagina 4

Erfgoed: pagina 6

Beschaving: pagina 7