Aantal huwelijken historisch laag

Het aantal huwelijken zal dit jaar het laagst zijn in ruim zestig jaar. Naar verwachting worden dit jaar 71.000 huwelijken gesloten. Dit is het laagste aantal sinds de oorlogsjaren en 57 procent ten opzichte van 1970, het topjaar, toen nog 124.000 paren trouwden. Jan Latten, hoogleraar demografie en onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek, spreekt van een ,,historische crash in het aantal trouwerijen''. De laatste vijf jaar trouwden gemiddeld 82.000 paren.

Dat komt door een aantal langetermijntrends. Ten eerste is er geen sociale druk meer die partners verplicht te trouwen als ze willen samenwonen, zegt Latten. Ook zijn er minder mensen die zich wegens het geloof verplicht voelen te trouwen. En door emancipatie zijn vrouwen vaker hoogopgeleid en hebben ze het geld om zelf te kiezen of ze trouwen, alleen blijven of gaan samenwonen.

Dat wordt versterkt door kortetermijntrends: door de moeizame economie stellen paren een huwelijk uit, zegt Latten. Verder worden minder kinderen geboren, wat een reden is om te trouwen, wordt huwelijksimmigratie moeilijker en zijn er minder dertigers in Nederland. ,,Kortom: alles wijst naar beneden.'' Er zijn ook meer juridische alternatieven gekomen voor het huwelijk. Zoals het geregistreerd partnerschap en de mogelijkheid voor paren buiten het huwelijk de zorg voor kinderen te regelen. Gevolg is, dat stellen hun relatie verbreken als het een van de partners niet meer zint. Andersom geldt het ook, zegt Latten.

CEREMONIE pagina 3

    • Japke-d. Bouma