`Yahoo collaboreerde met Chinees bewind'

Het internetbedrijf Yahoo is onder vuur komen te liggen wegens de medewerking die het verleende aan de vervolging van de Chinese journalist Shi Tao.

Reporters sans Frontières, de in Parijs gevestigde belangenbehartiger van de persvrijheid, verwijt Yahoo internetgegevens aan het openbaar ministerie te hebben overgedragen die leidden tot de opsporing en aanhouding van Tao. In april van dit jaar werd de Chinese journalist veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens het prijsgeven van staatsgeheimen.

In zijn persbericht stelt Reporters sans Frontières: ,,Het is één ding om een oogje dicht te knijpen als het gaat om de wandaden van de Chinese overheid, maar het is heel wat anders om te collaboreren.''

Yahoo-woordvoerster Mary Osako zei in een reactie op de beschuldigingen tegen het Britse persbureau Reuters: ,,Net als ieder ander internationaal bedrijf moet Yahoo ervoor zorgen dat zijn lokale sites opereren binnen de grenzen van de wetten, regels en gebruiken die gelden in het land waar ze gevestigd zijn.''

Julien Pain, hoofd van de afdeling internet van Reporters sans Frontières, is niet onder de indruk van dit verweer van Yahoo. ,,Wij vragen ook niet van Yahoo dat het de wet breekt. We willen dat ze ergens een morele lijn trekken. In China is het ook gewoon dat kinderen van zes jaar oud in een fabriek werken. Als de Chinese overheid eist dat Yahoo kinderen in dienst neemt, doet het dat dan ook? Het bedrijf hoeft niet voorop te gaan in de strijd, dat doen wij wel. Ik wil alleen weten waar voor Yahoo de grens ligt.''

Yahoo Inc. is net als veel andere IT-bedrijven de afgelopen jaren zeer actief in China. In augustus van dit jaar verkreeg het er voor een miljard dollar een aandeel van veertig procent in de webveilingsite Alibaba.

Ook bedrijven als Google en Microsoft hebben het verwijt gekregen te meegaand te zijn ten opzichte van de eisen van de Chinese staat.

Zo onthulde de Britse Financial Times onlangs dat Microsoft de woorden `vrijheid' en `democratie' van delen van zijn Chinese website verwijderd had om de Chinese overheid terwille te zijn. Google zou zijn zoekresultaten aanpassen en websites weren die door de Chinese overheid zijn geblokkeerd.