Wiskundige verslaat boobytrap

Een nieuwe wiskundige techniek om struikeldraden van boobytraps te detecteren is de afgelopen jaren tijdens een geheime Britse militaire missie succesvol toegepast. Hierover berichtte de Britse wiskundige Chris Budd op het Festival of Science, een wetenschapmanifestatie voor pers en publiek, deze week in Dublin. Voor struikeldraden wordt vaak doorzichtig visdraad gebruikt. Een UV-camera laat wel een donkere draad zien. Maar dan nog gaat het om een smalle streep in een vaak drukke omgeving van bladeren, stenen of takken, die soms ook voor de struikeldraad zitten. Om deze toch te detecteren telt de detector alle grijswaarden langs een lijn bij elkaar op. Als deze lijn precies samenvalt met de struikeldraad valt deze som relatief hoog uit. De wiskundigen ontwierpen rekentechnieken om snel tienduizenden lijnen onder verschillende hoeken op deze manier af te tasten. Soms worden ook rechte takken of voegen ten onrechte voor struikeldraden aangezien, meldde Budd, maar tot nog toe zijn er geen struikeldraden gemist.

    • Bruno van Wayenburg