WAT DOEN DE KINDEREN?

Choco-bodypainten

In het kader van de tentoonstelling Antoni Gaudí en Het Frietkot presenteert de Rotterdamse Kunsthal op 10 en 11 september een familieweekend met verschillende extra activiteiten. Jong publiek kan deelnemen aan de workshop hangmodellen maken naar Gaudí onder leiding van een ingenieur van de TU Delft, of een eigen spiegel maken in de stijl van Gaudí (8 t/m 12 jaar). Op zondag is er bovendien de demonstratie `Haute Friture', bodypaint met chocola en marsepein door De Taartarchitecten, Rotterdam. Kinderen t/m 12 jaar hebben dit weekend gratis toegang tot de tentoonstellingen Antoni Gaudí, Dromen en bouwen en Het Frietkot, Architectuur van de snelle trek. Ook de activiteiten zijn gratis.

Familieweekend op 10 en 11 sept in de Kunsthal, Westzeedijk/Museumpark, Rotterdam. Inl 010-4400301, www.kunsthal.nl. Open di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

Speuren naar Rintje

Op 11, 18 en 25 september kunnen kinderen meedoen aan een Rintje-speurtocht in De Bijenkorf van respectievelijk Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Het begint telkens om 13u en er zijn veel Rintje-prijzen te winnen. Vanaf 14u30 kunnen de kinderen kennismaken met Rintje-schrijver/illustrator Sieb Posthuma die voor de kinderen als ze dat willen een klein Rintje-tekeningetje zal maken in hun Rintje-boek.

Deelname aan de speurtocht is gratis. In de Bijenkorf van Amsterdam is ook een Rintje-tentoonstelling te bewonderen op de tweede etage.

Naar de opera gaan

Op zondag 11 september presenteert het Gergjev Festival 's middags tweemaal de kindervoorstelling De verjaardag van de Infanta, een opera zonder zang voor bezoekers vanaf 4 jaar. Verteller Rik van Sesamstraat Hoogendoorn, het Rotterdams Kamerorkest, een poppenspeler die zelf ook pop is, dansers (die wel bewegen, maar niet van hun plaats komen), planten, dieren en objecten vormen de ingrediënten van deze wonderlijke productie, naar een sprookje dat Oscar Wilde in 1888 schreef voor zijn zoontjes. Twintig jaar later gebruikte componist Franz Schreker het verhaal als basis voor een muzikale pantomime, die Machteld van Bronkhorst omvormde tot een voorstelling.

Zo 11 sept, 14u15 en om 16u, Grote Zaal de Doelen, Rotterdam. Inl 010-2171717.

Heksendiploma behalen

Op zondag 11 september organiseren de bezoekerscentra van Natuurmonumenten speciaal voor moeders en dochters (4 t/m 12 jaar) een spannende heksentocht voor iedereen die heks is of wil worden. Tussen 11 en 15u kunnen ze starten met een heksentoer waarin de de belangrijkste kneepjes van het heksenvak geleerd worden. Als alle proeven goed doorstaan zijn ontvangen ze aan het eind een echt heksendiploma. Jongens kunnen ook aan deze heksentoer meedoen; gewoon op de snelste bezem stappen. Verkleed als heks met een mooie hoed en heksenmantel gaat het toveren veel makkelijker. Neem ook een glazen potje mee voor de eigen toverdrank.

Inl. over locaties: www.natuurmonumenten.nl of 035-6559911. Kosten: leden per gezin €3,- niet leden €5,- per gezin. Aanmelden is niet nodig. Er zijn geen vaste aanvangstijden.

Kerkorgel spelen

Op zaterdag 10 september staat het orgel van de Houtrustkerk in Den Haag (bij de Ieplaan) tussen 10 en 12u open voor belangstellenden ter gelegenheid van de Nationale Orgeldag. Wie wil mag zelf op het orgel spelen. Ook kinderen worden van harte uitgenodigd om te experimenteren met de klankmogelijkheden die de 37 registers te bieden hebben.

Houtrustkerk za 10 sept 10-12u, Beeklaan 535 te Den Haag. Inl www.nationaleorgeldag.nl.

Hofje ontwerpen

In Den Haag staat de Open Monumentendag in het teken van hofjes en kerken. De Stichting Haags Kinderatelier organiseert de workshop `modern hofje ontwerpen' in de Hof van Wouw, één van de mooiste en meest authentieke hofjes van Den Haag. Na een rondleiding in de 'Tuin der Hesperiden' en één van de huisjes maken kinderen, onder begeleiding van een architect van het Haags Kinderatelier, zelf een maquette van een modern hofje. Workshops om 10-12u45 (7 t/m 9 jaar) en 13u30-16u30 (9 t/m 13 jaar). Kosten €9,50. Res 070-3633745 of info@artief.nl. Ook andere steden organiseren dit weekend activiteiten voor kinderen in het kader van de Open Monumentendagen, zie www.openmonumentendag.nl.

Antwerpen ontdekken

Het Rotterdamse festival De Wereld van Witte de With 2005 schetst dit jaar een portret van de stad Antwerpen. Kinderen kunnen op zaterdag en zondag tussen 13-17u meedoen aan een stempelroute. Met de gratis stempelkaart, op te halen bij de informatiestand, lopen ze langs de stempelposten. In het Nederlands Fotomuseum staat de Legende van (h)Antwerpen centraal. Een verteller in een tentje op straat vertelt over het ontstaan van Antwerpen. Binnen kunnen handen worden versierd. Laat ze op de foto zetten en kleur ze daarna mooi in. Ook kunnen kinderen meebieden op kunstwerken tijdens de Kinderkunstveiling, op het plein voor Arminius. Kijken kost niets, kopen is €2,50. Op zaterdag zijn de kunstwerken te bezichtigen en op zondag tussen 14u en 15u zijn ze te koop. In galerie Herenplaats staan konijnen in alle soorten en maten. Op de stoep staat een konijnenkinderboerderij. Kom konijnen aaien, naschilderen of tekenen. De volgende stempelpost is de Drijf-in Workshop van het Nederlands Architectuurinstituut, waar drijvende droomhuizen gebouwd kunnen worden.

Inl. www.festivalwww.nl

Informatie naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of agenda@nrc.nl