Wageningers: `Beeld lijkt op penis'

Wageningen krijgt, als het aan het college van B en W ligt, een bevrijdingskunstwerk dat volgens inwoners lijkt op een penis. Een roodkoperen uitschuifbare zuil met daarop een eeuwig brandend vuur moet op het 5 Mei Plein bij hotel De Wereld worden geplaatst, de plek waar de Duitse bezettingsmacht in 1945 capituleerde en prins Bernhard jarenlang een defilé van oud-strijders afnam.

Het kunstwerk moet herinneren aan het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar het monument wordt door veel inwoners van Wageningen geassocieerd met seks. Niet alleen de fallusvorm, maar ook de bijzonderheid dat de zuil onder invloed van zonlicht uitschuift tot een hoogte van maximaal tien meter, draagt hieraan bij.

Een actiegroep onder de naam `Wageningen staat voor paal' heeft na de presentatie van het plan in maart in korte tijd 1.300 protesthandtekeningen opgehaald. Het kunstwerk is in de volksmond al `de lul van Bernhard' genoemd. ,,Maar het lijkt absoluut niet op een penis'', verzekert de verantwoordelijk kunstenaar, Hanshan Roebers. De commotie wordt volgens hem veroorzaakt door de kwaliteit van de tekeningen en maquettes. ,,Als je wilt, kun je er een fallus in zien, maar dat geldt voor alles wat lang en hoog is, zoals een lantaarnpaal. Ik ben ervan overtuigd dat de bezwaren verdwijnen als het kunstwerk er eenmaal staat.'' Roebers maakt de vergelijking met het Nationaal monument op de Dam in Amsterdam. ,,Dat werd eerst ook in verband gebracht met een fallus, maar daar hoor je nu niemand meer over.''

Het college van B en W van Wageningen heeft op verzoek van de gemeenteraad het plan heroverwogen. De uitkomst is dat het kunstwerk toch op het 5 Mei Plein wordt geplaatst. Vanwege ,,de unieke historie'' is het volgens het college ,,de beste plek''.

,,Als bestuur moet je geen oordeel vellen over vorm en esthetica van kunst'', reageert burgemeester Chris Rutten.