VOORKEUR REGIO

RUIGOORD

Open ateliers

Tijdens de Open-atelierdagen toont `Kunstenaarskolonie' Ruigoord dit weekeinde `de geheimen en schatten van haar binnenkamers': 42 kunstenaars - schilders, edelsmeden, schrijvers, muzikanten en theatermakers - heten het publiek welkom in hun ateliers en werkplaatsen. In de kerk, pastorie en grote schuur, van deze `culturele vrijhaven' exposeren gasten die een speciale band hebben met het dorp.

`Open Ateliers Ruigoord', 10 en 11 sept. Inl. www.ruigoord.nl

UTRECHT

Grafiek Anno 2005

Het Grafisch Atelier Utrecht viert zijn 25-jarig jubileum met de expositie Grafiek Anno 2005, over recente ontwikkelingen in de grafiek. In de afgelopen decennia zijn er verschillende (computergestuurde) druktechnieken bijgekomen en naast de prent kan grafiek nu ook andere vormen aannemen. Op deze multi-disciplinaire tentoonstelling geven twaalf kunstenaars, onder wie Helen Frik, Marc Bijl, Michael Tedja, Wouter van Riessen en Martijn Sandberg, elk hun eigen visie op de grafiek. Daarnaast zijn er van hen ook schilderijen, video`s, tekeningen en andere kunstuitingen te zien.

`Grafiek Anno 2005', in Grafisch Atelier Utrecht, t/m 5 okt. Do en vrij 17-21 u, za en zo 12-21 u. Inl. www.gau.nu en www.detorenvanbabel.nl

Kruistochten Revisited

Zowel Bush als Bin Laden refereerden na de aanslagen van 11 september aan de kruistochten. Is de huidige discussie over tolerantie en terrorisme inderdaad terug te voeren op die kruistochten? Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert 11 sept (15u30) onder de titel Kruistochten Revisited een debat over deze vragen olv Joeri Boom, mmv Salomon Bouman, Gert van Klinken, Gerrie ter Haar en Hans Jansen. Inleiding: Luc Panhuysen, gastconservator Catharijneconvent.

Louis Hartlooper Complex. Tolsteegbrug 1. Inl 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Jaap van Zweden

Als nieuwe chef-dirigent van de radio-orkesten, leidt Jaap van Zweden voortaan de concertserie De Vrijdag van Vredenburg, gewijd aan vocaal-orkestrale muziek. De serie, een productie van Radio4klassiek, TROS, AVRO Klassiek, NPS, Muziekcentrum van de Omroep en Vredenburg, wordt wekelijks om 20 uur rechtstreeks uitgezonden op radio 4. Op vrijdag 9/9 leidt Van Zweden de Radio Kamer Filharmonie in Sjostakovitsj' Michelangelo-liederen, met de bas Robert Holl als solist, en de Symfonie nr. 4 van Mendelssohn. Res.: (030) 2314544; Inl. www.devrijdagvanvredenburg.nl

911

Filmtheater 't Hoogt brengt zondag 11 september een lezing- en filmprogramma over de relatie tussen Terrorisme en Kunst. Jeroen Boomgaard (lectoraat kunst en publieke ruimte, UvA/Rietveldacademie) vergeleek de kunstenaar en de terrorist en houdt daarover de lezing `De verleiding van de terreur'. Daarnaast omvat het programma o.a een documentaire, kunstvideo's en korte films, waaronder November van Hito Steyerl (2004), waarin Steyerl

aan de hand van filmfragmenten demonstreert hoe kunst en terrorisme elkaar gebruiken, misbruiken en inspireren.

Voor het complete programma zie: www.impakt.nl. Zon. 11/9, Filmtheater 't Hoogt, Hoogt 4, Utrecht. Res. via 't Hoogt: (030) 2328388

De verschrikkelijke moeder Alex van Warmerdams komedie De verschrikkelijke moeder is een drieluik van losse gruwelsprookjes, steeds eindigend in doodslag. Pierre Bokma speelt de drie hoofdpersonen. Annette Malherbe is zijn zuster. Je kunt ze zien als rondtrekkende boze geesten die zich transformeren. De verschrikkelijke moeder is in vele opzichten briljant geestig. Pierre Bokma tilt alles nog een treetje hoger, hij geeft vlees en bloed aan de hoekige teksten. Helemaal geslaagd is het niet, door de vluchtige vorm (die aan De jurk doet denken) laten de sprookjes je ook koud. Maar Van Warmerdam is een van die oorspronkelijke geesten van wie ook de minder geslaagde werken het doorsnee aanbod ontstijgen.

8 sept Hoofddorp, Schouwburg De Meerse. Inl. 020-6060601 of www.orkater.nl.