Versatel prooi voor Tele2

Betaalt Tele2 te weinig voor Versatel? Sommige Nederlandse beleggers denken dat het Zweedse telecombedrijf zijn Nederlandse branchegenoot voor een prikje wil overnemen. Zij hebben aandelen gekocht tegen een koers die boven de biedprijs van 2,20 euro per aandeel ligt. Een van deze beleggers – investeringsmaatschappij Centaurus – bouwde een belang op van 5 procent in Versatel. Als Centaurus zich tegen het bod uitspreekt, zou dat genoeg zijn om Tele2 ervan te weerhouden de minderheidsaandeelhouders uit te kopen.

Het doet allemaal een beetje denken aan het recente bod van het Amerikaanse telecomconcern Cable & Wireless op het Britse Energis. Energis was net als Versatel een relatief nieuw telecombedrijf dat was opgelapt nadat het tijdens de telecommalaise bijna failliet was gegaan. Sommige beleggers – waaronder Centaurus – verzetten zich tevergeefs tegen het bod, omdat het te mager was. Waarom? Omdat Energis niet veel andere opties had en zelfstandigheid ondenkbaar was.

Betaalt Tele2 echt te weinig voor Versatel? De redenering maakt geen sterke indruk. Tele2 heeft een prijs geboden die overeenkomt met negenmaal de winst – veel meer dan Cable & Wireless voor Energis over had. De zaak draait om de groeivooruitzichten van Versatel. Het bedrijf verdubbelde zijn winst nadat de schulden drie jaar geleden werden omgezet in aandelen. Als alles volgens plan verloopt, verdubbelt Versatel in 2007 de winst weer.

Maar het bedrijf wordt geconfronteerd met een verhevigde concurrentie in Duitsland waar Deutsche Telekom de breedbandtarieven verlaagde en de investeringen verhoogde. Ook komt er tegenwind uit Nederland, waar het bedrijf zwaar investeerde in `triple play' (internet, telefoon en kabeltelevisie inéén), terwijl de belangstelling tot nu toe matig was.

Het is onwaarschijnlijk dat de dwarsliggers echt willen dat Versatel onafhankelijk blijft. Om te beginnen staat de aandelenkoers nu 50 procent hoger dan vóór de speculatie. Als Tele2 het voor gezien zou houden, zou de koers waarschijnlijk scherp dalen. Het hangt er daarom van af of ze iemand kunnen vinden die het bedrijf wil kopen. Niemand heeft zich gemeld terwijl John de Mol, de grootste aandeelhouder van Versatel, zijn belang van 42 procent aan het bod van Tele2 heeft verbonden. Tenzij de dwarsliggers een konijn uit de hoge hoed toveren in de vorm van een hogere bieder, dreigt een nieuwe deceptie.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Mike Verdin