Topman OM: rechters niet goed ingelicht

De hoogste baas van het openbaar ministerie, Harm Brouwer, erkent dat het openbaar ministerie de rechters in de zaak-Nienke beter had kunnen inlichten.

In een brief die de voorzitter van het College van procureurs-generaal deze week aan de hoofdofficieren heeft gestuurd, schrijft hij dat mogelijk ontlastend bewijsmateriaal van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) over de vermeende schuld van Cees B. aan de moord op het meisje Nienke, aan de rechter had kunnen worden voorgelegd.

B. werd uiteindelijk ten onrechte veroordeeld en zat vier jaar onschuldig in de cel. Hij kwam vrij toen de echte dader, Wik H., eerder dit jaar werd opgepakt en de moord bekende.

Dinsdagavond zei Brouwer in het televisieprogramma Nova nog dat het openbaar ministerie geen cruciaal DNA-bewijs had achtergehouden in de zaak-Nienke. Nu blijkt uit de brief, die hij diezelfde dag aan de hoofdofficieren had verstuurd, dat ,,er mogelijk ook DNA-sporen van een derde, niet zijnde [de verdachte Cees B.], waren aangetroffen op andere plekken dan op de laars en onder de nagel van het slachtoffer (te weten op de veter om haar nek en op haar lichaam).'' Hij voegt hier aan toe dat gezien de wetenschappelijke onbetrouwbaarheid van dit bewijs, het niet vermelden ,,niet onbegrijpelijk'' was.

,,Het NFI heeft in deze zaak, voor het eerst in de geschiedenis, in een gesprek met de zaakofficier kenbaar gemaakt dat er twijfels waren over de schuld van B.'', schrijft Brouwer. ,,Achteraf bezien was het beter geweest die twijfel ook aan de rechter over te brengen.''

De advocaat van Cees B., J. Taekema, zei gisteren in Nova dat hij de brief van Brouwer beschouwt als een schuldbekentenis van het openbaar ministerie dat ,,inderdaad materiaal is achtergehouden''. Taekema denkt dat daarmee de kans is toegenomen dat aangifte zal worden gedaan tegen de advocaat-generaal en wellicht ook de betrokken officier van justitie.

Het NFI heeft van de top van het ministerie van Justitie te horen gekregen dat het instituut niet mag reageren tot het moment dat minister Donner (Justitie, CDA) de Tweede Kamer schriftelijke uitleg geeft over deze zaak. Op de website van het NFI staat wel een verklaring: ,,Het NFI heeft in de zaak rond de moord op Nienke gerapporteerd, en ook verklaard in de rechtbank, dat het DNA-profiel van de toenmalige verdachte Cees B., niet overeenkwam met de sporen die zijn gevonden op de plaats delict.'' De behandelend officier van justitie in de zaak was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.

In een interview in het Algemeen Dagblad zegt het tweede slachtoffer in deze zaak, de nu 16-jarige Maikel, dat hij bij verhoren is ,,gemanipuleerd''. Hij gaf destijds een signalement van de dader dat niet overeenkwam met het voorkomen van Cees B.

Zaak-Nienkepagina 3