Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. De hulp na de tsunami van 26 december vorig jaar is vooral gericht op de bouw van huizen, infrastructuur en medische voorzieningen. In een reportage wordt nagegaan hoe het in Sri Lanka is gesteld met de psychische hulp van overlevenden na de ramp. Verder een reportage uit New Orleans over de slachtoffers van de Katrina. Ned.2, 18.20-18.55u.

Netwerk. Reportage over de terugkeer naar Libanon van UNIFIL-veteranen, meer dan 25 jaar na de UNIFIL-missie waarbij 9.000 Nederlandse militairen betrokken waren. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Verslag van de onderzoeken in de Verenigde Staten naar de falende hulpverlening bij de ramp in New Orleans en aandacht voor de brieven van Gerard Reve naar aanleiding van de publicatie van een nieuw brievenboek. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden: De andere jaren vijftig. Kleurenfilmbeelden bieden een ongewone impressie van de jarig vijftig die de meeste mensen zich voornamelijk herinneren in zwart-wit beelden. Ned.3, 20.55-21.47u.

De verbouwing: Twee linkerhanden. In tweede van negen afleveringen over verbouwen en renoveren volgt Frans Bromet de aanleg van een nieuwe fundering bij twee buurhuizen in Wormerveer. Ned.1, 22.00-22.30u.

Net 5 Doc: allergisch voor alles. Zes kinderen met een voedselallergie worden gevolgd. Net 5, 22.20-23.20u.

De donderdagdocumentaire: Ingelijst huwelijk. Aan de hand van hun trouwfoto's vertellen echtparen en een huwelijksfotograaf over de soms bijzondere ontstaansgeschiedenis van de foto's en over de voorwaarden voor een gelukkig huwelijk. Ned.1, 23.20-0.12u.

PRAATPROGRAMMA

Villa Felderhof. Nieuwe reeks bekende Nederlanders op bezoek in Zuid-Frans landhuis begint met actrice Angela Schijf en voetbaltrainer Ronald Koeman. Ned.1, 21.00-22.00u.

AMUSEMENT

Test Case. Consumentenprogramma waarin op populair-wetenschappelijke wijze, maar ook op allerlei andere verrassende manieren producten worden getest. RTL7, 23.25-23.55u.

FILM

Legally Blonde (Robert Luketic, 2001, VS). Het domme blondje heeft in deze succeskomedie behalve blond haar ook nog eens hersens en een hart van goud. Reese Witherspoon gaat, als underdog, in Harvard rechten studeren en overwint. Net5, 20.30-22.30u.

Battlefield Earth (Roger Christian, 2000, VS). Mislukte sciencefiction met een potsierlijke John Travolta als chef van de Psychlos, buitenaardse wezens die de aarde hebben veroverd. Veronica, 20.30-22.40u.

Reign of Fire (Rob Bowman, 2002, VS). Actiefilm waarin de wereld ten onder dreigt te gaan aan ontwaakte, vuurspuwende draken. IJzervreter Matthew McConaughey trekt ten strijde, maar de aanpak van boer annex vredesstichter Christian Bale lijkt effectiever. BBC1, 22.00-0.10u., onderbroken door nieuws.

Luis, enfant roi (Roger Planchon, 1993, Frankrijk/Spanje). Nogal hermetische filmbiografie over Lodewijk XIV (1643-1715). TV5, 22.25-1.05u.

Junior Bonner (Sam Peckinpah, 1972, VS). Een van de bedaardste films van Peckinpah is moderne familiewestern met Steve McQueen als een rodeo-ster op z'n retour. Ook mooi spel van Ida Lupino, Robert Preston. BBC1, 1.10-2.55u.

The Last Voyage (Andrew L. Stone, 1960, VS). Bij vlagen enerverend rampendrama over zinkend passagiersschip. Met Robert Stack, Dorothy Malone, George Sanders. Morgen, BBC2, 14.30-16.00u.

RADIO

Kunststof. Portret van Ron Brandsteder, bekend van de Showbizzquiz en Ron's Honeymoonquiz in de jaren `80 en `90 en nu presentator van het tv-programma Dancing with the stars over stijldansen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Martin Koolhoven over zijn films Het Schnitzelparadijs en Knetter. Daarna onder meer een gesprek met Wim van Krimpen en Hans Janssen van het Gemeentemuseum Den Haag, die stellen dat het Amsterdamse Rijksmuseum de 20ste-eeuwse kunst veel beter aan andere musea kan overlaten. Armeno Alberts bespreekt Seaweed improvisatie van de Nederlandse kunstenaar Carel Lanters. Verder een documentaire reis door Thailand in Laos over de aldaar aanbeden `Boeddha van Smaragd'. 747AM, 20.02-23.00u.