Sterker dan David

Afgelopen maandag had ze nog een werkontbijt met Europees Commissaris Frattini. Op zijn verzoek. Om de mogelijkheden van een gezamenlijk front te bespreken tegen de plannen van de Europese ministers van Justitie voor grootschalige opslag van dataverkeer, zoals telefoon-, sms-, en internetverkeer. GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg wil er niet van horen dat het verzet tegen die plannen een strijd is van David (het Europees Parlement) tegen Goliath (het front van Frankrijk, Groot-Brittannië, Zweden en Ierland) om op grote schaal het communicatieverkeer van miljoenen Europeanen op te slaan.

,,We hebben het recht aan onze zijde. En als die Europese ministers van Justitie hun zin doordrijven, stappen we naar het Europese Hof'', zegt ze in een werkkamer van GroenLinks in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag.

Buitenweg was vanuit Brussel even terug op haar oude werkplek in Den Haag (ze was ooit fractiemedewerkster van GroenLinks) om haar lobby tegen plannen voor die grootschalige opslag van communicatieverkeer kracht bij te zetten. Als toehoorder was ze bij het Tweede-Kamerdebat afgelopen dinsdag met minister Donner (Justitie, CDA) over de top van Justitieministers, vandaag in het Britse Newcastle.

Het werkontbijt in Brussel ging over het voorstel van de Europese Commissie om dat via een richtlijn van de commissie zelf te regelen. Waardoor het Europese Parlement invloed houdt op de uiteindelijke besluitvorming en daar ook over mag meespreken. ,,Donner wil dat via de lijn van die Europese Justitie-ministers regelen. Waarmee het Europese Parlement feitelijk buitenspel staat. Dat willen wij niet, de Europese Commissie wil dat ook niet. Met onze lobby willen we voorkomen dat die ministers deze week toch een politiek akkoord bereiken en daarmee hun voorstel handhaven.''

Buitenweg verblijft als Europarlementariër een groot deel van haar werkweek in Brussel. En één keer in de maand in Straatsburg omdat die vergadersessies in Europees verband nu eenmaal zo zijn afgesproken. Het zijn lange dagen, zeker als daar werkbezoeken, zoals nu in Den Haag, en volgende week aan het Italiaanse Lampedusa en Libië (vluchtelingenproblematiek) bijkomen.

Daarnaast is Justitie niet haar enige portefeuille. ,,Ik ben voor de fractie van de Groenen in het Europese Parlement ook woordvoerder financiën en landbouwbeleid. Het voorstel om lidstaten te verplichten om parallel aan iedere Europese landbouwsubsidie ook eigen subsidie beschikbaar te stellen, komt van ons.''

Het werk kost zo'n 45 uur in de week. Afgelopen maandag begon ze om half acht 's ochtends, was dinsdag in Den Haag, woensdag in Straatsburg en verwacht donderdag weer thuis te zijn in Amsterdam. Komend weekeinde woont ze een landelijke partijbijeenkomst van GroenLinks bij. Toch kan ze haar eigen gezinsleven, met partner en een dochter combineren. Haar partner heeft als fractievoorzitter van GroenLinks in de Amsterdamse gemeenteraad een baan die hem `redelijk flexibel' maakt. ,,Dat is voor onze dochter een hele stabiele huiselijke omgeving.'' Maar de ontheemde situatie van bivakkeren in Brussel, Straatsburg of elders kan knagen. ,, Als je 's avonds je dochter aan de lijn hebt en er is iets aan de hand, deel je dat daarna met je medewerkers. Je bent in zo'n setting op elkaar aangewezen.''

    • Jos Verlaan