Ster schiet zichzelf uit melkwegstelsel

Eén van de vele neutronensterren in het melkwegstelsel beweegt zo snel dat hij het stelsel op den duur zal verlaten (Astrophysical Journal Letters, 1 september). De neutronenster staat op een afstand van 7700 lichtjaar en ontstond ruim twee miljoen jaar geleden toen een zware ster instabiel werd en explodeerde. In het centrum van deze explosie vormde zich toen een uit neutronen bestaand object van 20 kilometer diameter met evenveel massa als de zon. Sterrenkundigen van het National Radio Astronomy Observatory in de VS hebben nu ontdekt dat deze neutronenster een snelheid van 1100 kilometer per seconde heeft, voldoende om te ontsnappen. Astronomen wisten al dat zo'n sterretje tijdens zijn gewelddadige geboorte een duw in één bepaalde richting kan krijgen, maar nog niet dat die zo krachtig is dat de ster daardoor uit de Melkweg wordt gestoten.

    • George Beekman