Schwarzenegger: ik zal homohuwelijk vetoën

Arnold Schwarzenegger, gouverneur van de Amerikaanse staat Californië, zal zijn veto uitspreken over de wet op het homohuwelijk. Gisteren heeft de Senaat van Californië voor invoering van het homohuwelijk gestemd.

De beslissing van de Senaat is in tegenspraak met de wens van de burgers, zegt de Republikein Schwarzenegger. In een referendum in 2000 sprak de bevolking zich uit tegen invoering van een homohuwelijk in haar staat.

,,We kunnen niet in een systeem leven waarin de mensen stemmen en waarin de wetgevende macht van die stemming afwijkt'', zei een woordvoerder van de gouverneur. ,,Uit respect voor de wens van de bevolking zal de gouverneur zijn veto uitspreken.'' Volgens Schwarzenegger heeft de bevolking zijn stem laten horen en is niet aan een door Democraten gedomineerde Senaat om die stem te negeren.

De uitspraak van de Senaat van Californië komt na een lange juridische strijd. Ondanks de uitslag van het referendum, vijf jaar geleden, konden homo's in San Francisco vorig jaar met elkaar in het huwelijk treden. De burgemeester van de liberale stad was er namelijk van overtuigd dat de grondwet ,,geen enkele ruimte laat voor discriminatie''. In augustus vorig jaar heeft het Hooggerechtshof van Californië echter de ruim vierduizend homohuwelijken die toen waren gesloten alsnog ongeldig verklaard.

In maart van dit jaar verklaarde een rechter in San Francisco op zijn beurt dat de Californische wet die het huwelijk van homo's verbiedt in tegenspraak is met de grondwet.

Ook de Amerikaanse president Bush mengde zich in het debat. Hij zei begin 2004 dat het Amerikaanse Congres zo snel mogelijk een amendement zou moeten aannemen op de Amerikaanse grondwet dat het homohuwelijk uitsluit. Dit was nodig, zo zei hij, omdat ,,overijverige rechters en lokale ambtsdragers ingrijpen in de meest fundamentele instituut van de beschaving''.

Homorechtenactivisten zijn teleurgesteld in de opstelling van Schwarzenegger. ,,Hij wil duidelijk de rechtse kiezers paaien, maar hij is juist tot gouverneur gekozen met de stemmen van lesbiennes en homo's die nooit eerder op een Republikein stemden. Hij heeft ons verraden'', zei Geoff Kors, een van de activisten die hebben geijverd voor invoering van de wet.

In het referendum van 2000 spraken de kiezers in Californië zich onder meer uit over voorstel 22: ,,Alleen een huwelijk tussen een man en een vrouw is geldig of wordt erkend in Californië.'' De wet die de Senaat gisteren aannam definieert een huwelijk als een burgerlijke overeenkomst tussen ,,twee personen''.