Reumasymptomen minder ernstig dan vroeger

Nieuwe reumapatiënten lijken tegenwoordig minder klachten te hebben dan twintig jaar geleden. Een studie onder alle 525 patiënten die tussen 1985 en 2005 voor het eerst bij de reumatologie-afdeling van het Universitair Medisch Centrum St Radboud kwamen, wijst daarop. De hedendaagse patiënten hadden volgens een vragenlijst minder ernstige symptomen in de eerste vijf jaar van hun ziekte, zo blijkt uit de studie die deze maand verschijnt in Arthritis & Reumatism. Uit een tweede vragenlijst bleek echter dat de patiënten in het dagelijks leven evenveel last van hun ziekte hadden. De vermindering van symptomen komt overeen met buitenlands onderzoek, maar waarom de hinder in het dagelijks leven niet minder wordt, kunnen de onderzoekers niet goed verklaren.