Remkes in beroep tegen uitspraak over subsidie SGP

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) zal hoogstwaarschijnlijk in beroep gaan tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank, gisteren, dat de overheidssubsidie aan de SGP gestaakt moet worden wegens schending van het internationale Vrouwenverdrag.

Remkes vindt dat de overheid geen onderscheid moet maken bij het subsidiëren van politieke partijen, zo laat hij via zijn woordvoerder weten. Gisteren oordeelde de rechtbank dat de SGP geen recht heeft op de circa acht ton aan overheidsgeld, omdat de orthodox-christelijke partij vrouwen uitsluit van lidmaatschap en bestuursfuncties.

Dat is volgens de rechter discriminerend en in strijd met het Vrouwenverdrag van de VN. Andere partijen in de Tweede Kamer reageren voorzichtig positief. Fractievoorzitter Halsema (GroenLinks) zegt verheugd te zijn. ,,Ik zou er een probleem mee hebben als de rechter een partij zou verbieden. Het is goed dat alleen over de subsidierelatie een uitspraak is gedaan.''

Hirsi Ali (VVD) vindt dat minister Remkes ,,de lijn nu moet doortrekken''. ,,Deze partij discrimineert vrouwen en daarvan heeft de rechter nu gezegd dat dat niet mag.'' Hirsi Ali wil van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) weten of er nog meer organisaties zijn die vrouwen of homo's discrimineren en die nu overheidssubsidies ontvangen. ,,Als dat zo is, moeten die subsidies stopgezet worden.''