Prinsjesdag in de hele eurozone

De landen die de euro voeren, moeten allemaal op hetzelfde moment in het najaar hun begrotingsplannen voor het nieuwe jaar presenteren. Ook moeten de nationale begrotingen zich baseren op dezelfde Europese gegevens en voorspellingen.

Dit voorstel doet de Italiaan Lorenzo Bini Smaghi, lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank vandaag in een ingezonden stuk in de Financial Times. Een `Europese prinsjesdag' komt volgens hem de economische samenwerking ten goede tussen de twaalf landen van de Europese Unie die de euro als munt hebben.

Nu presenteren de twaalf landen van de eurozone hun nationale begroting voor het nieuwe jaar op verschillende momenten. In Nederland is dat op de derde dinsdag in september, in Duitsland vroeg in de zomer, in België en Portugal in oktober en in Ierland in december. Dit betekent in de praktijk ook dat de parlementaire goedkeuring over een grote periode is gespreid. ,,Er is hierdoor nauwelijks ruimte voor regeringen van de eurolanden om – als ze dat zouden willen – gemeenschappelijke initiatieven te nemen om bijvoorbeeld te reageren op plotselinge ontwikkelingen'', aldus Bini Smaghi.

Hij vindt ook dat de eurolanden dezelfde macro-economische veronderstellingen moeten hanteren. Dit bevordert transparantie en maakt vergelijken eenvoudiger. Ook kunnen de eurolanden dan hun begrotingsvoornemens eerder bespreken. Maar, zo schrijft Bini Smaghi: ,,De nationale verantwoordelijkheid voor de begroting blijft gewaarborgd.''