OPEN MONUMENTENDAGEN

Dordrecht

Met open monumenten (zo'n 1000!), een draaiorgelfestival, kunstmarkt, Festival Historische Muziek, stadswandelingen, exposities en theatervoorstellingen valt er tijdens Dordt Monumentaal van 9 t/m 11 september van alles te beleven. Er is een wandelroute langs religieuze gebouwen, een fietsroute langs begraafplaatsen en in het Dordrechts Museum wordt de expositie Gebroeders De Witt - Macht en onmacht in de 17de eeuw geopend; met schilderijen, beelden, brieven en relikwieën wordt de macht van de broers en hun gewelddadige dood belicht. De opening van de expositie over de gebroeders de Witt is ook het begin van de Historische Herfst, met allerlei activiteiten over de stadsgeschiedenis (tot half november). In de Grote Kerk speelt Musica Temprana Latijns-Amerikaanse muziek uit de 18de eeuw, in het stadhuis worden psalmen van Sweelinck gezongen en barokmuziek wordt uitgevoerd in de stijlkamer aan de Voorstraat.

Dordt Monumentaal van 9 t/m 11 sept, toegang gratis. Inl www.dordrecht.nl/historischeherfst of via de vvv 0900-4636888.

Haarlem

Veel kerken, hofjes, de Hoofdwacht (het oude stadhuis voor 1350), het Provinciehuis, molens en musea zijn het hele weekend gratis te bezoeken. Onder de noemer Heilig Haarlem is een wandeling uitgezet langs kerken, voormalige kloosters en gevelstenen van heiligen. Langs 11 hofjes is een beeldenroute en zaterdagavond tussen 19 en 23u organiseren het Noord-Hollands Archief, de Stadsbibliotheek, Historisch Museum Zuid-Kennemerland en het Frans Hals Museum een ErfgoedNacht met als thema `geloofsvervolging'. In een aantal kerken is een speciaal avondprogramma. Tijdens die avond worden verhalen over de geloofsvervolging verteld en verbeeld en er wordt muziek bij gespeeld. Veel monumenten zijn ook verlicht.

Za en zo 10 en 11 sept. Toegang gratis. Zie ook programmaboekje verkrijgbaar bij de VVV en bibliotheken in Haarlem en regio.

Amsterdam

Van de Agneskerk tot de Oude Kerk in de binnenstad en van de Portugees-Israëlitische synagoge op het Meester Visserplein tot de moderne Jeruzalemkerk in Bos en Lommer; ook in Amsterdam zijn kerken, synagogen, huiskerken, kloosters, kapellen en hofjes twee dagen open. In verschillende kerken worden orgelrecitals door de vaste organisten gegeven. In de Oude Kerk geeft de Sweelinckcantorij zondag een concert, in de Sint Agneskerk treden dit weekend het parochiekoor en de Gregoriaanse Schola op en het Stabat Mater van Pergolesi door het ensemble Luci Serene is in de Duif (za 11 en 14u) en in Ons Lief Heer op Solder (zo 14u30) te horen. Op het Beursplein wordt door zondagsschilders geschilderd naar model. Na afloop wordt het werk geveild (za 13-17u, zo 13-17u). Over religieuze monumenten in Amsterdam is ook een boekje uitgegeven: Amsterdam in gebed door Suzette van `t Hof, uitgave ism Bureau Monumenten & Archeologie, isbn 9059370929, €10.

Leiden

Het thema van Religieus Erfgoed bij de landelijke Open Monumentendagen is in Leiden, Zoeterwoude, Leiderdorp en Oegstgeest dit weekend verbreed tot Geloven in gebouwen. Behalve kerken, kloosters, synagogen en moskeeën is o.a. ook de Clusiustuin, het Academiegebouw, het stadhuis en de schouwburg te bezoeken. Er zijn orgelbespelingen en inloopconcerten zoals in de Lokhorstkerk, waar 16de eeuwse Spaanse religieuze muziek wordt gezongen (za 15u) en het William Byrd Ensemble dat olv Nico van Meel liederen van Machaut, Obrecht en Ockeghem zingt (za 16u). Er zijn fiets- en wandelroutes, de Pieterskerk kan worden beklommen om de restauraties van dichtbij te bekijken en er zijn rondleidingen in de kap van de Hooglandse Kerk en de Marekerk. Ook is er een speciaal kinderprogramma. Zie de rubriek wat doen de kinderen?

Inl www.leiden.nl/openmonumentendagen

Rotterdam

Op zaterdag zijn in Rotterdam niet alleen kerken, moskeeën, musea, begraafplaatsen en vrijmetselaarsloges van 10-17u open maar ook het oude belastingkantoor aan de Puntegaalstraat (ook bekend onder Pluk-Me-Kaal-straat). De oude Pater Noster lift (de enige in Rotterdam) is in werking zijn en bewoners zorgen voor een rondleiding door het pand. Ook is er een kleine tentoonstelling ingericht over het gebouw, dat in de periode 1938-1946 gebouwd is naar ontwerp van de architect H. Hoekstra. Arminius hoek Museumpark/Westersingel is het centrale punt. Kinderen worden hier vanaf 10u uitgenodigd om 'briefjes naar boven' aan een ballon te bevestigen en deze op te laten. Er zijn orgelconcerten en (kinder)rondleidingen in de kerk, dominee Gremdaat (Paul Haenen) komt om 16u naar Arminius voor een bijzondere voorstelling en Henk van Ulsen treedt ook op als Jacobus Arminius. Rotterdam heeft aan de Open Monumentendag het thema engelen toegevoegd; theatergezelschap TOL speelt vrijdagavond om 22u boven de vijver van het Nederlands Architectuur instituut de voorstelling Scatola d'Angeli. En verder zijn er concerten (o.a. in de Paradijskerk), een wandeling met routekaart door historisch Delfshaven, het maquettedepot van het Nederlands Architectuurinstituut in de Van Nelle Ontwerpfabriek is open (zie opening Agenda) en Huis Sonneveld is gratis toegankelijk.

Inl www.vvvrotterdam.nl of www.nai.nl

Per provincie en per gemeente zijn alle activiteiten op www.openmonumentendag.nl te bekijken.