OPEN MONUMENTEN

Van Nellefabriek

De Rotterdamse Van Nelle-fabriek is de kathedraal van de Nederlandse moderne architectuur. Licht, lucht en ruimte waren het motto voor de fabriek, die in de jaren twintig werd gebouwd door de architecten Brinkman en Van der Vlugt voor de vooruitziende ondernemer Van der Leeuw. De grote hallen waar vroeger de thee, koffie en tabak werden verpakt heten sinds de herbestemming midden jaren negentig, en een uitgebreide verbouwing, de Van Nelle Ontwerpfabriek. Laurus en de Rotterdamse disco Now & Wow zijn er uiteindelijk niet neergestreken, wel diverse design- en architectuurbureau's, en er worden evenementen gehouden zoals mode-, design- en kunstbeurzen, bedrijfspresentaties en feesten. Hoe modern de fabriek er nog altijd uitziet, kan iedereen zelf zien op de Open Monumentendag, die komend weekend voor de negentiende keer wordt gehouden op 10 en 11 september.

Bij die gelegenheid heeft de Rotterdamse uitgeverij De Hef een groot overzichtsboek over de Van Nelle uitgebracht, Van Nelle: Monument van de Vooruitgang (€69,90) waarin een keur aan architectuurkenners de geschiedenis van het gebouw en de gedachte erachter ontrafelen, en laten zien hoe het complex is aangepast voor hedendaags gebruik. Tijdens de Open Monumentendag is voor het eerst het Open Maquettedepot van het Nederlands Architectuurinstituut in Schiehal A van de Van Nelle Ontwerpfabriek geopend voor publiek, met gratis rondleidingen (reserveren via www.nai.nl/openmaquettedepot of 010-44001200).

De Open Monumentendag staat dit jaar verder in het teken van religieus erfgoed. Van de vierduizend monumenten die dit weekend gratis van binnen te bekijken zijn, is meer dan de helft gebouwd voor de religie: kerken, kloosters, kapellen, pastorieën, begraafplaatsen, synagogen, moskeeën. Veel kerken hebben een nieuwe bestemming gekregen als congrescentrum, kantoren, woningen, hotel of zelfs casino. De bijbehorende publicatie is Gebouwd op geloof van kerkhistoricus Ton van Schaik.

Zie voor het volledige programma www.openmonumentendag.nl.