Op een dag ... koop je Philips

Waar gaat het geld naartoe en waar komt het vandaan? In de financiële wereld springt het kapitaal van aandelen naar obligaties, van grondstoffen naar speculatieve hedge fondsen. En sinds kort springt het kapitaal naar de ijsschots van investeringsmaatschappijen.

Het aantal pensioenfondsen en verzekeraars dat geld steekt in de oorlogskassen van investeringsmaatschappijen neemt toe. En de bedragen die belegd worden groeien ook, zo blijkt uit een studie die de Universiteit van Tilburg gisteren publiceerde. Volgens het onderzoek zwellen alleen al in Nederland de geldstromen van het institutionele kapitaal – uw pensioenpremie, uw levensverzekering – tot tientallen miljarden aan.

De investeringsmaatschappijen weten daar wel raad mee. Voor hun vertegenwoordigt deze inleg het startkapitaal, bij de bank wordt een veelvoud geleend. En de lage rente maakt hun polsstok alleen maar langer. Wat kunnen de investeringsmaatschappijen allemaal kopen? Onbereikbare bastions lonken.

Philips bijvoorbeeld.

Zeg Philips en de gemiddelde analist heeft zijn zakcalculator al in de aanslag om te berekenen wat het concern in delen waard is. In de jaren negentig was er een moment dat de beursgenoteerde film- en muziekdochter Polygram meer waard was dan het concern Philips. Ofwel, alle andere onderdelen van Philips hadden negatieve waarde.

Toen waren er nauwelijks partijen die bij machte waren het concern te kopen om met splitsing geld te verdienen. Maar hoe is dat vandaag?

Philips kost op dit moment 29 miljard euro op de beurs. Maar een bieder betaalt premie. Een serieus bod bedraagt ten minste 35 miljard. Daar bovenop komt 6 miljard schuld van Philips. De hoofdsom is 41 miljard.

Maar wat gaat er van af? Philips heeft ruim 2 miljard in kas en meer dan 10 miljard aan makkelijk verkoopbare belangen. Banken zijn op dit moment bereid een keer of zes de brutowinst (exclusief afschrijvingen) van het doelwit aan krediet te verstrekken. Op Philips kan een investeerder zo 16 miljard lenen. Blijft over 13 miljard – nog steeds een fors bedrag.

Maar voor investeerders moet het dan nog beginnen: wat wordt er meteen doorverkocht? De lichtdivisie – door analisten geschat op 7 miljard – of de halfgeleiderdivisie – waarde circa 5 miljard. Of beide. Roept u maar.

Er bestaan tegenwoordig legio investeringsmaatschappijen die met zijn drieën – een veelbeproefd samenwerkingsverband – zo'n operatie aan kunnen. De sommetjes bij Philips zijn niet alleen theorie meer, maar inmiddels ook praktisch uitvoerbaar.

    • Jeroen Wester