Om naar uit te kijken

KLASSIEKE MUZIEK

Gergjev Festival

Het tiende Gergjev Festival heeft als thema `Iconen van het fin de siècle, van Tristan tot Elektra'. Omringd door activiteiten met kamermuziek, kinderprogramma's en films klinkt op concerten muziek van Wagner, Mahler, Zemlinsky, Strauss, Debussy, Berg, Skrjabin, Schönberg en Webern. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest staat olv Valery Gergjev, een belangrijke solist is de bariton Matthias Goerne.

Gergjev Festival 10 t/m 17 sept. Doelen Rotterdam. Inl www.gergievfestival.nl

POP

Wilcol

Spectaculaire onwikkelingen in het kamp van de voormalige countryrockband Wilco: na het vertek van gitarist Leroy Bach besloot bandleider Jeff Tweedy het roer om te gooien in zijn zoektocht naar een orkestraal en expanderend rockgeluid. Na de vergaande geluidsexperimenten op Wilco's laatstverschenen album A Ghost Is Born brengen toetsenman Pat Sansone en gitarist Nels Cline een nieuwe impuls die volgens gitaarvirtuoos Cline vooral betekent dat Wilco `nog lawaaiiger' is geworden.

12 sept Paradiso, Amsterdam. Inl 020-6264521.

BEELDENDE KUNST

Robert Zandvliet

Eerst schilderde Robert Zandvliet (1970) op groot formaat alledaagse voorwerpen als een haarspeld of chocoladereep. Daarna volgden de weids en los neergestreken landschappen met hun lange horizon. Toen de autosnelwegen, in kleurrijke verfbanen van boven gezien; en nu de turbulente `nachtschilderijen' waarvoor lichtreflecties op het water het uitgangspunt vormen. De Pont toont vanaf zaterdag een overzicht van schildervirtuoos Zandvliet.

Robert Zandvliet Beyond the Horizon, schilderijen 1994-2005' t/m 8 jan. in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Di t/m zo 11-17u.

THEATER

Frankenstein

Het Noord Nederlands Toneel brengt Frankenstein, muziektheater van schrijver Ko van den Bosch (d'Electrique) en componist Arend Niks, over de geleerde die een monster schept. Gezien Van den Bosch' eerdere werk belooft het een geestige, poëtische, explosieve voorstelling te worden, waar niemand zonder kleerscheuren uit zal komen.

13 sept t/m 1 okt, Groningen, Machinefabriek. Inl. 058-3113388 of www.nnt.nl.

DANS

Raz

Hoewel Raz, het Tilburgse dansgezelschap van Hans Tuerlings, geen subsidie meer krijgt van het rijk, werkt de groep vrolijk verder met steun uit allerlei andere hoeken. Vorig jaar maakte Tuerlings Nieuwe Blijdschap, die is genomineerd voor dansprijs De Zwaan 2005. Hierin bracht hij geestige, terloopse scènes waaronder veel pijn, woede en eenzaamheid schuilging. Vrolijke Opvattingen is het vervolg hierop.

Première 10 sept Schouwburg, Tilburg. Tournee t/m 25 okt. Inl. 013-5432220 of www.raz.nl.