Nog geen korhoen op de Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe mag voorlopig geen korhoenders uitzetten. De rechtbank in Amsterdam heeft een voorlopig verbod uitgevaardigd op de start van de herintroductie van de zeldzame vogels.De rechter doet naar verwachting over enkele maanden een definitieve uitspraak.

Projectleider Bart Boers van De Hoge Veluwe noemt de uitspraak ,,heel vervelend''. Hij had over een week veertig korhoenders willen uitzetten die nu nog in hun hokken verblijven. ,,We zitten nu met hokken vol jonge vogels. Dat leidt tot verliezen. Ik zoek mogelijkheden om de dieren in leven te houden.''

De Hoge Veluwe had eerder van het ministerie van LNV toestemming gekregen voor het uitzetten van in totaal duizend korhoenders in tien jaar tijd. Tegen dat besluit maakte natuurorganisatie De Faunabescherming bezwaar. Toen het ministerie dat bezwaar ongegrond verklaarde, stapte Faunabescherming naar de rechter.

De korhoen is een in Nederland bijna uitgestorven vogel. Bij medewerkers van Staatsbosbeheer en bij wetenschappers bestaat twijfel over de haalbaarheid van het plan. Faunabescherming vindt dat geen nieuwe korhoenders moeten worden uitgezet zolang onbekend is waarom de soort het zo slecht doet in Nederland.