N-Ieren verslaan Engelsen na 78 jaar

Voor het eerst sinds 1927 heeft Noord-Ierland in een officiële voetbalwedstrijd aartsrivaal Engeland verslagen. In Belfast maakte Healy een kwartier voor tijd met een harde knal het enige doelpunt. Noord-Ierland had een kwart eeuw niet gescoord tegen Engeland. Het betekende pas de zevende zege in 98 interlands – inclusief vriendschappelijke duels.

In Engeland is de eerste nederlaag in het WK-kwalificatoernooi hard aangekomen. Vorige maand nog leed de ploeg van de Zweedse bondscoach Eriksson de zwaarste nederlaag in 25 jaar. In een oefenduel in Kopenhagen verloor Engeland met 4-1 van Denemarken. Afgelopen zaterdag wonnen de Engelsen met 1-0 in Wales, waardoor plaatsing voor de eindronde in Duitsland een formaliteit leek.

Door de nederlaag in Belfast is Engeland nog niet zeker van WK-deelname. In groep 6 is Polen koploper, met vijf punten en een wedstrijd meer dan Engeland. Volgende maand is de onderlinge confrontatie in Manchester. Engeland speelt een paar dagen later ook thuis tegen Oostenrijk en weet zich alleen bij twee overwinningen verzekerd van het WK. Engeland kan zich ook al nummer twee van de poule plaatsen voor de eindronde. De beste twee nummers twee gaan ook naar het WK.

In de Britse pers werd vanmorgen al uitgebreid gerefereerd aan een legendarische ontmoeting tusen Engeland en beide voetballanden in 1973. Toen moest Engeland op eigen veld van Polen winnen om zich voor de eindronde in West-Duitsland te plaatsen. De Poolse doelman Jan Tomaszevski bleek die avond onpasseerbaar en ging de boeken in als `De Held van Wembley'.

De Engelsen kranten speculeerden ook over een mogelijk vertrek van Eriksson. De bondscoach laat het nationale elftal on-Engels opereren met slechts een aanvaller en vijf middenvelders. De zege op Wales verzachtte de pijn, maar na de nederlaag tegen Noord-Ierland wordt Eriksson ook op zijn resultaten afgerekend.

De Zweed die veelvuldig in de tabloids staat vanwege vermeende buitenechtelijke relaties, zal niet uit eigen beweging opstappen, verklaarde hij gisteravond in Belfast. ,,We hebben alles nog in eigen hand en er is geden reden voor paniek.'' Eriksson toonde begrip voor de boze fans die waren meegereisd en met nul punten huiswaarts keerden.

De Mexicaanse voetballers hebben zich afgelopen nacht als tiende land geplaatst voor het WK. Door een 5-0 zege op Panama verzekerden de Midden-Amerikanen zich van deelname aan de eindronde. Trinidad en Tobago verloor met 2-0 bij Costa Rica. De ploeg van bondscoach Beenhakker staat vijfde in de poule, op een punt achterstand van Guatemala.