Mubarak `naar grote zege'

De Egyptische president Hosni Mubarak koerst volgens zijn aanhangers af op de verwachte grote overwinning in de gisteren gehouden verkiezingen, maar de oppositie klaagt over grootscheeps geknoei. Het waren de eerste presidentsverkiezingen in Egypte waarbij president Mubarak (77), die al 24 jaar aan de macht is, tegenkandidaten had. Het tellen van de stemmen gaat volgens functionarissen sneller dan verwacht, en de uitslag zou mogelijk morgen al bekend worden.

,,Alle cijfers uit alle provincies wijzen op een verpletterende overwinning van de maansikkel (het symbool van Mubaraks campagne)'', zo zei vanochtend Gamal Mubarak, de jongste zoon van de president die een hoofdrol in diens verkiezingscampagne heeft gespeeld. Ook de semi-officiële media zijn zeker van een triomf voor de president. De krant Al-Ahram meldde vanochtend dat ,,Egypte het tijdperk van de gekozen president binnengaat''.

De belangrijkste van de negen andere presidentskandidaten, Ayman Nour, claimde echter aanwijzingen te hebben dat hijzelf meer dan 50 procent van de stemmen had gekregen, en dat de verkiezingen ,,helemaal niet eerlijk waren verlopen''. Hij kondigde vanochtend aan een klacht in te dienen bij de nationale verkiezingscommissie en nieuwe verkiezingen te eisen. Ook de kleine Wafdpartij, waarvan de leider, Noman Gomaa, zich eveneens kandidaat had gesteld, kwam met beschuldigingen van ,,reusachtige'' fraude. Aan de andere kant, zei Wafd-bestuurslid Al-Sayed al-Badawy, ,,is dit de eerste keer dat een president de burgers om hun steun vraagt. Dat is een positieve zaak.''

De autoriteiten bagatelliseerden alle beschuldigingen. ,,Er is mogelijk wat kritiek, misschien hebben zich enkele overtredingen voorgedaan, maar we moeten het eens zijn dat we een ervaring meemaken waarop we kunnen bouwen voor een toekomst die meer vrijheid en meer democratie in de Egyptische maatschappij verwezenlijkt'', zo zei minister van Informatie Anas al-Fiqi gisteren.

Over de opkomst was vanochtend nog niets bekend. Verscheidene onafhankelijke groepen verwachtten dat de opkomst laag was. Een functionaris in Mubaraks campagnehoofdkwartier zei dat waarschijnlijk zo'n 30 procent van de geregistreerde 32 miljoen kiezers was gaan stemmen, ,,wat ons streven was''.