Meer winst voor grote bedrijven

De Nederlandse bedrijven hebben gezamenlijk een goed eerste halfjaar achter de rug.

De winst van de in totaal 133 beursgenoteerde ondernemingen groeide met 26,9 procent van 24,6 miljard tot 31,2 miljard euro.

Over de eerste zes maanden van 2005 bedroeg de omzet 429,1 miljard euro. Dat is bijna 17 procent meer dan in de vergelijkbare periode in 2004. Deze telling heeft beleggersvereniging VEB vandaag gepubliceerd.

De Vereniging van Effectenbezitters is met haar inventarisatie gekomen, nadat Ahold en Heineken gisteren hun halfjaarresultaten hadden gepubliceerd. Inmiddels hebben 47 van de 49 grootste beursfondsen hun cijfers bekendgemaakt. Bouwmaatschappij BAM komt half september. Air France/KLM werkt met een gebroken boekjaar.

De 133 fondsen bestaan uit 25 AEX-bedrijven, 22 ondernemingen die zijn opgenomen in de AMX, de Midkapindex, en 86 zogeheten lokale fondsen.

De 25 AEX-bedrijven, de meest verhandelde fondsen, namen het leeuwendeel van de winst- en omzetgroei voor hun rekening. Zij boekten een totaalresultaat van 26,8 miljard euro.

De veruit grootste bijdrage leverde het energieconcern Shell met een 38,5 procent hogere winst van 11,9 miljard euro. Samen met de vier financiële concerns ABN Amro, Aegon, Fortis en ING, zorgt het olieconcern voor ruim driekwart van de AEX-winst en tweederde van de winst van alle 133 aan de beurs genoteerde ondernemingen.

Op de lokale markt steeg de totale halfjaaromzet met ruim eenvijfde tot 31,8 miljard euro.

Staalconcern Mittal domineert de cijfers en neemt met 11,6 miljard euro omzet en een winst van 1,8 miljard euro tweederde van het resultaat van alle lokale fondsen voor zijn rekening. Het fonds is door zijn beperkte verhandelbaarheid niet in de AEX- of Midkap-index opgenomen.

De relatief grootste winststijging komt op conto van Binck. De internetbank boekte ruim 2000 procent meer winst. Het resultaat steeg van 0,3 miljoen naar 6,6 miljoen euro.