Kolderieke veldslag kent vooral verliezers

Hoe een onschuldig potje zomeravondvoetbal ontaardde in een kolderieke veldslag. Nederland-Andorra (4-0) kende gisteravond meer verliezers dan de uitslag doet vermoeden. Het superieure Oranje, dat volgende maand aan een gelijkspel in Tsjechië of een thuiszege op Macedonië genoeg heeft voor WK-kwalificatie, blameerde zich tegen de dwergstaat door het treiterende tegenspel met gelijke munt terug te betalen. Dat alles onder toeziend oog van een bondscoach die bij herhaling met de wijsvinger op zijn voorhoofd naar de scheids- en grensrechters wees.

Van Basten was zich van geen kwaad bewust over zijn (verkeerde) voorbeeldfunctie. Hij kent het klappen van de zweep en werd als speler van Ajax, AC Milan en Oranje in de jaren tachtig en negentig letterlijk het ziekenhuis in geschopt. De meevoelende bondscoach complimenteerde zijn internationals, die hij afgelopen zaterdag na de moeizaam gewonnen uitwedstrijd tegen Armenië (0-1) nog openlijk had bekritiseerd. Nu hadden ze zich volgens hem professioneel gedragen, wat overigens resulteerde in een rode kaart voor Cocu en geel voor Sneijder en Van Nistelrooy. De laatste ontsnapte in de slotfase aan een rode kaart, nadat hij voor de tweede keer binnen een paar minuten een speler van Andorra had geprovoceerd.

Het is opvallend dat de meest ervaren veldspelers van Oranje zich niet wisten te beheersen. En ze waren nog zo gewaarschuwd voor het gezuig van de voetballers uit Andorra die afwisselend als houthakkers en omvallende bomen te werk gingen. Zij deelden rake klappen uit en gingen bij elke fysieke tegenstoot theatraal op de grond liggen. Om gek van te worden, maar de Nederlandse miljonairs hadden – samen met de bondscoach – beter boven de partijen kunnen staan tegen de veredelde semi-profs uit de Pyreneeën. In de wetenschap dat de Hongaarse scheidsrechter Hanacsek pas zijn tweede interland floot en de wedstrijd `niet goed aanvoelde'.

Een voorbeeld: de 34-jarige Cocu speelde in Eindhoven zijn 93ste interland. Hij nam vlak voor rust wraak, nadat ploeggenoot Van der Vaart keihard op zijn knie was getrapt door Silva. Deze speler van Andorra liep vervolgens tegen de uitgestoken arm van Cocu op, om daarna ter aarde te storten. Het amateurtoneel van Silva liet onverlet dat de rode kaart terecht was. De bal was niet in de buurt; de bodycheck van Cocu was overigens niet door de scheidsrechter maar door de vierde official langs de kant waargenomen. Hij attendeerde de grensrechter, die op zijn beurt de leidsman inlichtte.

Cocu was zich na afloop van geen kwaad bewust, hoewel de tv-beelden en de spelregels duidelijke taal spraken. ,,Ik was met stomheid geslagen en totaal verbijsterd dat de `scheids' me van het veld stuurde. Die man liet echt met zich dollen. Ik hield mijn handen langs mijn lichaam en had hooguit `geel' verdiend. Mijn elleboog kwam niet eens in de buurt van zijn gezicht'', luidde de lezing van de vice-aanvoerder. ,,Nee, zo'n wedstrijd is niet om te lachen.''

Cocu mag 8 oktober niet meedoen tegen Tsjechië. Zijn beoogde vervanger Davids – vorig seizoen als reserve van Internazionale ook bij de KNVB uit de gratie geraakt, dit seizoen met wisselend succes basisspeler van Tottenham Hotspur – mag de komende weken hopen op een telefoontje van de bondscoach. ,,Wij kijken in eerste instantie naar deze groep'', ontweek Van Basten de meest prangende vraag op de persconferentie. ,,Zo heeft Van der Vaart (net als Cocu en Davids een linksbenige middenvelder die op fraaie wijze de openingstreffer maakte, red.) het uitstekend gedaan. Het is nog te vroeg voor beslissingen.''

De bondscoach had na afloop een ongezouten mening over de onervaren arbiter. ,,Wij probeerden te voetballen en zij probeerden het te ontregelen. Prima, maar hoe kunnen wij dan meer overtredingen maken dan zij én tegen meer kaarten oplopen? Andorra is een heel vervelende en irritante ploeg. Dat zij niet beter kunnen, alla. Wij hadden beschermd moeten worden door de scheidsrechter. Die man heeft ons meer tegengewerkt dan Andorra.''

Warrige leiding of niet, door de coulante houding van de scheidsrechter mag Van Nistelrooy wél meedoen tegen Tsjechië. Van the Man speelde gisteravond zijn 47ste interland, waarin hij zijn 24ste en 25ste doelpunt maakte. Hij miste ook nog een strafschop door de bal tegen de buitenkant van de paal te schieten. Op de topscorerslijst passeerde hij zijn grote voorbeeld Van Basten, die in 58 interlands tot 24 treffers kwam. De nieuwe mijlpaal werd overschaduwd door zijn plagerijen met de verdedigers van Andorra.

Van Nistelrooy was na afloop de onschuld zelve en lachte zijn lichte straf zuur weg: ,,Ik wil hier geen woorden aan vuil maken, zo triest was het. Het was heel frustrerend dat de scheids ons niet in bescherming nam. Het was bijna onmenselijk om niets terug te doen, daarom liet ik me een paar keer gaan. Ik kon onmogelijk rustig blijven. Ik moet heel diep graven om van zo'n wedstrijd de charme te ontdekken.''

Nederland

4

Andorra

0

Ruststand 3-0 23. Van der Vaart 1-0, 28. Lima (e.d.) 2-0, 43. Van Nistelrooy 3-0, 89. Van Nistelrooy 4-0. Schds: Hanacsek (Hon). Tsch: 36.000. Rode kaart: Cocu (Ned). Gele kaart: Sneijder, Van Nistelrooy (Nederland), Sanchez, Lima (Andorra).

    • Jaap Bloembergen