Justitiële uitglijder vereist uitleg 1

Dat justitiemensen daderschap of wetenschap hadden van het achterhouden van cruciale bewijsgegevens in de zaak Nienke K. en in die zaak een onschuldige persoon werd aangeklaagd en veroordeeld, is niet verrassend. Want dat feitenpakket vormt een onderdeel van het puntje van een ijsberg die sjoemelende Nederlandse rechterlijke macht heet.

Dat die berg bestaat is geen wonder. Rechters geven immers zélf het (verkeerde) voorbeeld. Bijvoorbeeld door ontlastende bewijsgegevens in strijd met de waarheid te verdraaien tot ze belastend zijn. Of door diverse erop los liegende kroongetuigen in het gelijk te stellen.

Als die ijsberg goed zou worden onderzocht of als het deksel helemaal van die beerput af zou gaan, zal er niet veel overblijven van het van de daken geschreeuwde beeld dat de Nederlandse rechtspraak altijd zo eerlijk is en dat de Nederlandse rechters zo vakbekwaam en consciëntieus zijn.

    • C.P.M. Karsten