Joesjtsjenko stuurt kabinet weg

President Viktor Joesjtsjenko van Oekraïne heeft vanochtend premier Joelia Timosjenko en haar voltallige kabinet ontslagen wegens ,,het gebrek aan teamgeest'' en de opgelopen interne rivaliteit.

De econoom Joeri Jechanoerov (57), nu gouverneur van industriestad Dnjepopetrovsk, mag een nieuw kabinet vormen. Hij komt uit Joesjtsjenko's partij Ons Oekraïne. Vanochtend stapte ook Petro Porosjenko op, een vertrouweling van de president en hoofd van diens veiligheidsraad. Hij zei een onderzoek naar corruptie niet te willen hinderen. Er lijkt druk te zijn uitgeoefend, want gisteren noemde hij terugtreden nog ,,een stap voor een zwakkeling''.

De chef van veiligheidsdienst SBU, een bondgenoot van de premier, vertrekt eveneens. Joesjtsjenko duidde er bovendien op ontevreden te zijn over de procureur-generaal, die nauwelijks vooruitgang kan melden in de onderzoeken naar schandalen rond de voormalige president Koetsjma.

De huidige crisis begon zaterdag, toen de chefstaf van de president, Oleksandr Zintsjenko, ontslag nam. Hij verweet Porosjenko en zijn vrienden ,,op cynische wijze hun macht te misbruiken voor hun eigen belangen''. Ook een vice-premier stapte om die reden op.

Vandaag sprak de president urenlang met de premier, waarna een woordvoerder liet weten dat ,,de officiële positie is: er is geen politieke crisis''. Daarna viel het kabinet. De president zelf liet weten dat een ,,gebrek aan teamgeest'' de achtergrond van deze bijltjesdag is. De vele persoonlijke twisten zouden de reputatie van Oekraïne schaden.

Premier Timosjenko en Petro Porosjenko zijn bittere rivalen. Porosjenko is een steenrijke zakenman, zijn tv-zender was een belangrijke factor in de `oranje revolutie' die Joesjtsjenko in het zadel hielp. Porosjenko wilde premier worden, maar de president benoemde Timosjenko. Als hoofd van de veiligheidsraad reed Porosjenko de premier vaak in de wielen.

Joesjtsjenko en Timosjenko botsen ook meermalen direct. Timosjenko verweet hem onrechtmatig functionarissen te benoemen, Joesjtsjenko kritiseerde haar economisch beleid. Joelia Timosjenko (44) maakte in december indruk als het hart van de oranje revolutie. Zelf in de jaren negentig steenrijk geworden door corrupte gasdeals, maakte ze vijanden als minister van Energie onder premier Joesjtsjenko (1999-2001). President Koetsjma zette haar enkele maanden achter de tralies, waarna zij een campagne begon om hem ten val te brengen. Als premier verweten critici haar gebrek aan visie.