Internationale Keuze

In Rotterdam is de Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg te zien, het toonaangevende festival voor buitenlandse theater. `De Keuze' toont dit jaar nauwelijks traditioneel toneel maar vooral interdisciplinair theater dat verwant is met beeldende kunst en dans en gebruik maakt van film, fotografie en zelfs diashows, kookkunst en buikspreken. De Vlaamse groep Laika komt met Peep & Eat, een kookshow van Peter de Bie. De bezoekers zitten rondom zijn ronde keukenhok en krijgen door doorgeefluikjes steeds een andere kijk op het swingende werk van de koks, of op vreemde tableaux vivants waarin bijvoorbeeld blauwe zalmen schitteren of op hol geslagen pannenkoeken. Uiteindelijk mogen zij het resultaat opeten. Zo koppelt De Bie de geneugten van een peepshow aan die van een maaltijd en geeft hij het koken een rituele schoonheid. Ook te zien deze week is The Inner Voice van Asta Gröting. Deze Berlijnse kunstenaar liet de Brite romanschrijfster Deborah Levy een dialoog schrijven voor een man en zijn buikspreekpop. De Indiaanse buikspreker Buddy Big Mountain voert de voorstelling uit, die gaat over de innerlijke dialogen die we de hele dag met onszelf voeren. Ter aanvulling is in de etalage van het Rotterdamse Goethe Institut (Westersingel 9) Parken te zien, een video van Asta Gröting waarin zij een ballet van parkerende auto's vastlegde.

T/m 24 sept. Rotterdamse Schouwburg. Inl. 010-4118110 of deinternationalekeuze.nl