Gretige honkbalploeg rolt Zuid-Afrika op: 20-2

,,Ik had liever gehad dat we nu geplaatst waren voor de kwartfinales, maar nogmaals: we zijn er nog niet'', zei bondscoach Robert Eenhoorn gisteravond na de afstraffing (20-2) van Zuid-Afrika. Eenhoorn kreeg de vraag al voorgelegd na de zege op Brazilië een dag eerder, maar wees er na de vijfde overwinning op rij nog eens op dat in theorie de kans bestaat op een domper. ,,Ze mogen negen runs scoren tegen ons'', rekende Eenhoorn voor, met het oog op de confrontatie met Canada morgen (zie inzet).

Dan begint het toernooi voor Nederland, dat behalve het taaie Zuid-Korea (6-2 winst) nog geen serieuze tegenstander heeft getroffen op het WK, pas echt. ,,Canada, Panama en Cuba zijn niet de drie minsten'', doelde Eenhoorn op de laatste drie poulewedstrijden. Toch moet het heel raar lopen wil Nederland de kwartfinales missen. Gelet op het optreden van zijn ploeg op dit WK – een compleet team met goede werpers, een solide defensie en een gretige, productieve slagploeg – kan Eenhoorn het `weekeinde van de waarheid' met vertrouwen tegemoet zien.

De bondscoach is goed te spreken over zijn huidige team. ,,Het is een heel gedreven groep jongens met verschillende rollen die ze kennen en allemaal goed uitvoeren'', noemde Eenhoorn gisteren het verschil met de honkbalploeg die vorig jaar teleurstelde op de Oympische Spelen. Hij roemde de ,,agressiviteit en intensiteit'' van de Nederlandse honkballers. ,,De jongens zijn erg gefocused, deze ploeg valt nooit in slaap.''

Ook power hitter Sharnol Adriana, prof in Mexicaanse dienst (triple A niveau) en vorig jaar van de partij in Athene, wees op het ,,harde spel en agressieve honklopen'' van de Nederlandse ploeg. ,,Het gaat hartstikke lekker. Iedereen is in vorm. Nu komt een belangrijk weekeinde met serieuze ploegen. Maar als we zo blijven spelen, kunnen we iedereen aan'', dacht Adriana, die – anders dan zijn coach – niet meteen aan het rekenen was geslagen.

Adriana genoot na van de ambiance in het opnieuw uitverkochte Neptunus Familiestadion in Rotterdam, waar vandaag – op de rustdag – tribunes worden bijgeplaatst met 1.000 extra zitplaatsen. ,,Groot verschil met de Spelen is dat dit WK in Nederland is. We worden extra gemotiveerd door het publiek. Het is leuk om weer in Nederland te zijn'', vond de op Curaçao geboren profspeler.

Zuid-Afrika bleek gisteravond geen partij voor Nederland, dat na twee innings al met 7-0 voorstond waarna de wedstrijd gelopen was. In tegenstelling tot Nederland – met degelijke pitching en een foutloos veld – blunderde de Zuid-Afrikaanse defensie geregeld. Tegenover vier Nederlandse werpers zette Zuid-Afrika maar liefst zeven werpers in. Mede dankzij doorgeschoten ballen en geregeld een vrije loop voor de Nederlandse slagmannen na vier wijd of een geraakte slagman, liep het verschil steeds verder op.

Voor het publiek leverde het duel geen spannend schouwspel op. Adriana deed de toeschouwers in de zesde inning nog eenmaal opveren. Met alle drie de honken bezet, sloeg hij de bal het stadion uit. Iedereen was overtuigd van een grandslam homerun, maar de scheidsrechter besliste dat de bal het veld onreglementair (buiten de zijlijn) had verlaten. Vervolgens sloeg Adriana de bal bijna nog een keer over de omheining, maar raakte net de schuimrubberen wand: een tweehonkslag. Adriana over zijn slagwerk: ,,In het begin van het wereldkampioenschap miste ik nog ritme en was mijn timing niet goed. Nu gaat het de goede kant op.''

    • Pieter de Vries