Gebroeders van Limburg

De meesterschilders Herman, Paul en Johan van Limburg waren de beroemdste kunstenaars uit de late Middeleeuwen. Voor het eerst is een groot deel van hun werk nu in al zijn glorie te zien, in hun geboortestad Nijmegen in museum Valkhof. Les Très Riches Heures du duc de Berry, het beroemdste verluchte getijdenboek,heeft zozeer ons beeld van die periode gekleurd dat het moeilijk is je de Middeleeuwen voor te stellen zonder aan de ongekend verfijnde, levendige en kleurrijke illustraties uit dit meesterwerk te denken. De tentoonstelling maakt deel uit van de festiviteiten rond het 2000-jarig bestaan van de stad en dat er nu in Het Valkhof vier boeken te zien zijn mag gerust een sterk staaltje heten. Het uitzonderlijk toeval wilde dat de Belles Heures, uit de collectie van het Metropolitan Museum of Art te New York, was uitgebonden voor onderzoek, restauratie en het maken van een facsimile editie. De Metropolitan Museum zegde Het Valkhof de bruikleen toe van tien dubbele bladen. Daarop bleek het ineens een stuk makkelijker om ook de Bibliothèque Nationale de France, en de Biblioteca Apostolica Vaticana over te halen om een bijdrage te leveren aan de eerste tentoonstelling rond de gebroeders Van Limburg ooit. Deze Herman, Paul en Johan werden tussen 1385 en 1390 geboren in een Nijmeegse familie van kunstenaars en voor Jean de Berry, puissant rijke boekverzamelaar en zoon, broer en oom van drie opeenvolgende Franse koningen maakten ze hun beste werken. In het getijdenboek Belles Heures ontwikkelden ze hun stijl, die culmineerde in de Très Riches Heures. In de Stratemakerstoren aan de Waalkade is ook Rijkdom in eenvoud. Laatmiddeleeuwse handschriften uit klooster Soetenbeeck te zien, met middeleeuwse manuscripten.

De gebroeders Van Limburg. Nijmeegse meesters aan het Franse hof (1400-1416) en Rijke uren t/m 20 nov Mus Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Di-vr 10-17u, za-zo 12-17u. Rijkdom in eenvoud. Laatmiddeleeuwse handschriften t/m 20 nov Mus De Stratemakerstoren, Waalkade 83-84, Nijmegen. Di-vr 12-17u, za-zo 13-17u.