Galerieselectie

JAN ROTHUIZEN

Rothuizen is op zoek naar zijn eigen zelfbeeld en bestudeert de manier waarop zelfbeelden tot stand kunnen komen. Met behulp van anderen construeert hij diverse beelden van zichzelf. Zo werkte hij samen met de technische recherche, handlezers en een plastisch chirurg. Op deze manier is een aantal mogelijke zelfportretten ontstaan. De fotoexpositie wordt vergezeld van Rothuizens boek Een pretpark naar de hemel, over een man die terugkeert naar de stad van zijn jeugd. Daar wordt hij geconfronteerd met een verlies.

Jan Rothuizen, the Self Collector. t/m 8 okt in Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207 A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

PANAMARENKO EN NICOLODI

De Belgische kunstenaar annex uitvinder Panamarenko onderzoekt begrippen als ruimte, beweging, vlucht, energie en gravitatie. Zijn werk bestaat uit spectaculaire constructies in de vorm van vliegtuigen, duikboten, auto's, vliegende tapijten en vogels. Panamarenko exposeert zijn creaties samen met de Belgische kunstenaar Renato Nicolodi, die zich voor zijn installaties laat inspireren door klassieke grootstedelijke architectuur.

Panamarenko & Renato Nicolodi, (Im)mobiel. 11 sept t/m 22 okt in Ronmandos, Rodenrijselaan 24, Rotterdam. Do t/m za, 12.30-17.30u.

KRISTOF VAN GESTEL

Uit materiaal zoals marmer, plexiglas, karton en triplex maakt van Gestel zijn sculpturen. Zijn werken zijn niet bedoeld om een herkenbare vorm te zijn, maar ze verwijzen naar de omgeving waarin ze zich bevinden en gaan er een relatie mee aan. Naast de sculpturen zijn ook foto's tentoongesteld, waarop Van Gestel zijn sculpturen vastlegt in diverse combinaties, of in relatie tot andere objecten.

Kistof van Gestel, Skin and Bones. T/m 8 okt in Galerie Bowie van Valen, Jacob van Lennepstraat 305A, Amsterdam. Di t/m za, 11-18u.

OLPHAERT DEN OTTER, HAROLD LINKER, HIDDE VAN SCHIEDe drie Rotterdamse schilders delen een interesse in schilderkunstige vraagstukken, terwijl hun thematiek ook dichtbij elkaar ligt. Den Otter haalt oude christelijke iconografische thema's onder het stof vandaan en geeft ze een nieuw leven. Linker schildert lusthoven met commerciële iconen als metafoor voor het verlangen van de westerse mens naar ultieme bevrediging. Van Schie verbeeldt ondoordringbare jungles, zoals die er wellicht uit zouden zien na de Apocalyps.

Olphaert den Otter, Harold Linker en Hidde van Schie. T/m 24 sept in Galerie van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag. Wo t/m za, 12-17u.

NAN HOOVER

De Amerikaanse Nan Hoover verhuisde in de jaren zestig naar Nederland, om er het voortouw te nemen op het gebied van videokunst en performances. Ze hanteert de camera als verfkwast, haar video's laten zich bekijken als traag bewegende schilderijen. Lichtval en schaduw spelen een belangrijke rol in haar werk, evenals haar eigen lichaam. Sinds 2004 experimenteert de kunstenaar met digitale fotografie waarbij haar signatuur onveranderd naar voren treedt. Hoover exposeert werken van de afgelopen tien jaar, waarvan de meeste niet in Nederland te zien zijn geweest.

Works by Nan Hoover. 10 sept t/m 8 okt in Galerie Metis-nl, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. W t/m za, 13-18u.

EN VERDERSchilderijen Wim Claessen t/m 2 okt in Galerie Krijger + Katwijk, Lange Leidsedwarsstraat 198-200 Amsterdam; foto's Luisa Lambri t/m 15 okt in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; schilderijen Kees Smits t/m 2 okt in Slewe Gallery, Kerkstraat 105A, Amsterdam; Esprit de Corps, foto's, video's en tekeningen t/m 8 okt in Motive Gallery, Elandsgracht 10 A'dam; sculpturen van Stephan Balkenhol t/m 8 okt in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; schilderijen van Marcel Broodthaers, Lucassen, Ulrich Meister, Bruno Perramant en Toon Teeken t/m 8 okt in Gal. Ferdinand van Dieten-d'Eendt, Spuistraat 270, A'dam; schilderijen en foto's van Thomas Zitzwits: La Croix du Sud. t/m 9 okt in Gal. de Zaal, Koornmarkt 4, Delft; foto's van Ann Pettersson t/m 18 sept in Gal. Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, Haarlem; foto's van Beat Streuli t/m 2 okt in MK Galerie, W. de Withstraat 53, R'dam.