Film by the sea (Gerectificeerd)

Vrijdag opent het festival Film by the sea in Vlissingen met de nieuwe film van Wim Wenders, Don't Come Knocking. Op het festival, dat voor de zevende keer gehouden wordt, gaan veel dit najaar verwachtte titels in voorpremière, zoals Crash van Paul Haggis en Pride and Prejudice van Joe Wright. In de competitie van het festival strijden boekverfilmingen om de Film en Liteatuur Award. Dit jaar zijn dat onder meer Dark Water van Walter Salles, Merchant of Venice van Michael Radford en The Ax van Constantin Costa-Gavras. In de jury zitten onder meer Martin Bril, Mimoun Oaïssa en Karim Traïdia. Istvan Szabo ontvangt een Lifetime Achievement Award. Op het festival wordt ook het project Gedichten uit zee vertoond, waarin gedichten van onder meer Kees Ouwens (door Ate de Jong), Hans Warren (door Anne de Jong) J.C. van Schagen (door Erik de Bruyn) zijn verfilmd. Een apart programma is dit jaar gewijd aan films uit en over Afrika. Op dinsdag 13 september wordt Shooting Dogs vertoond, een speelfilm over Rwanda van David Belton. Na afloop van de film is er een debat waaraan onder meer de regisseur en Ruud Lubbers deelnemen.

Film by the sea, Cinecity Vlisingen 9 t/m 18 sept. Inl www.filmfestival.nl 0118-418810.

Rectificatie

In de Agenda-rubriek Voorkeur Film (8 september, pagina 22) stond bij het festival Film by the Sea vermeld dat Anne de Jong een gedicht van Hans Warren verfilmde in het kader van het project Gedichten uit Zee. De regisseur was Anne Van de Putte.