DUITSLAND

Max Ernst

Na een renovatie is het Schloss Augustusburg te Brühl de thuishaven geworden van het nieuwe Max Ernst Museum. Dat het provinciestadje zijn beroemde zoon eindelijk eert met een museum, is ironisch. Kort na de Tweede Wereldoorlog schonk de surrealist Ernst (1891-1976) zijn geboortestad een groot schilderij. Verbitterd mocht hij kort daarop vernemen dat de armlastige gemeente het meteen naar de veiling had gebracht. Tot de grootste trekkers behoren de doeken die Ernst schilderde voor zijn vrouw Dorothea Tanning. Bij de ingang staat de beruchte beeldengroep Lerarencorps van een school voor moordenaars en verder stuit men alom op Ernsts alter ego, het vogelwezen Loplop. Een deel van de sculpturencollectie heeft een plaats gekregen in de weelderige paleistuin.

Inl 0049 2232 579 3110 & www.maxernstmuseum.de

Franz Marc

Kleurige voorstellingen van blauwe paarden en gele koeien, van tijgers en reebokken schilderde Franz Marc, voorman van de avantgarde-groep Der blaue Reiter. Het Münchense museum Lenbachhaus opent komende week met een aan Marc gewijd retrospectief, de grootste Marc-expositie sinds 1916 – het jaar waarin de schilder viel in de loopgraven van Verdun. Onder de titel Franz Marc, die grosse Werkschau, belicht men het utopische karakter van zijn wilde oeuvre. Marc wordt voorgesteld als een aanhanger van Nietzsche. Met enthousiasme verkondigde hij dat mens en dier slechts `overgangsprodukten' waren. Marc streeft nadrukkelijk een `animalisering' van de kunst na; de doeken pogen voelbaar te maken `hoe het bloed in de natuur trilt en stroomt'.

T/m 8 jan. Inl 0049 892333 2000 & www.lenbachhaus.de

En verder

Hedendaagse operette Das trojanische Boot in Herne, Gelsenkirchen en Hamm. T/m 10 sep. Inl 0049 700 20023456 & www.ruhrtrienale.de; Beethovenfest in Bonn: 8/9 t/m 2/10. Inl 0049 228 2010345 & www.beethovenfest.de