Davids marmer tweede keus

Het marmer van de David van Michelangelo is een afdankertje van matige kwaliteit en komt uit één bepaalde groeve bij het Toscaanse Carrara. Dat blijkt uit onderzoek van het Istituto di Struttura della Materia in Rome dat in het komende nummer van Journal of Archaeological Science wordt gepubliceerd.

Tot nu toe was uit geschreven bronnen alleen bekend dat het marmer uit de omgeving van Carrara kwam, een gebied vol marmergroeven. De Italiaanse wetenschappers hadden genoeg aan een monster van 120 milligram om precies vast te stellen waar het marmer vandaan komt. Het monster was afkomstig van de tweede teen van de linkervoet, die in 1991 bij een aanval door een vandaal met een hamer beschadigd was geraakt.

Het instituut heeft de laatste jaren een uitgebreide databank van verschillende soorten marmer opgebouwd. Na isotopenonderzoek en Elektron Paramagnetische Resonantie-spectroscopie kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het marmer afkomstig is uit de Fantiscritti-groeve in Miseglia, de middelste van drie kleine valleien bij Carrara. Dat betekende het einde van een andere theorie, dat het marmer afkomstig is uit Seravezza in de Apuaanse Alpen, waar Michelangelo enkele jaren heeft gewerkt.

Nu blijkt het marmer van het standbeeld van David vol microscopisch kleine gaatjes te zitten, waardoor het sneller verweert dan andere marmersoorten. Deze informatie komt eigenlijk een beetje te laat, omdat de David net de afgelopen jaren uitgebreid is schoongemaakt.

    • Theo Toebosch