Chocoladepil

Onderzoekers van een snoepfabrikant hebben heilzame stoffen uit cacao gesynthetiseerd. Het blad The Lancet kan er geen chocola van maken.

Over de chocoladesigaret heeft nooit twijfel bestaan: die is gezonder dan de echte sigaret. Maar is de chocoladepil – met gezonde bestanddelen uit chocola – ook gezonder dan echte chocola?

Onderzoekers van de firma Mars hebben flavonolen gesynthetiseerd, lijkend op natuurlijke stoffen uit cacao die goed zouden zijn voor hart, bloedvaten, cholesterolgehalte en bloeddruk. Op een door Mars gesponsorde bijeenkomst – in juli in Luzern – vertelden ze contacten te hebben met farmaceutische bedrijven over verdere ontwikkeling van de flavonolen tot echte medicijnen. De flavonolen uit cacao zijn de antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor de verlaging van LDL, voor dunner bloed en een betere bloedvatfunctie.

Een commentator in het Britse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet kan er geen chocola van maken. Van flavonoïderijke producten als rode wijn en thee en sommige groenten is wel aangetoond dat ze het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Maar van hógere doseringen van flavonoïden dan wat er van nature in groente zit, is tot nu toe niet aangetoond dat ze meer gezondheid opleveren, vindt The Lancet.

En we moeten vooral niet denken dat alle chocola gezond is. De uiteenlopende groei-omstandigheden van de cacao en de verschillende bewerkingen van de chocola voor er een reep van wordt gegoten, zorgen ervoor dat er weinig garantie is dat in íedere hap chocola heilzame stoffen zitten.

Chocola is wel onderdeel van het polymeal. In het doorgaans lichtvoetige kerstnummer van het serieuze British Medical Journal stelden Rotterdamse onderzoekers eind vorig jaar dat een gezonde maaltijd medicinaal gezien beter en lekkerder is dan de een paar jaar eerder voorgestelde polypill. Die bestaat uit zes medicijnen die het risico op hart- en vaatziekten met 80 procent zouden verminderen. Het polymeal is lekkerder, zeggen de Rotterdammers, en heeft een berekend effect van 75 procent risicoreductie.

Het polymeal (met wijn, vis, noten, groenten en fruit, knoflook) bevat maar liefst 100 gram pure chocola per dag. Dat is niet alleen goed voor bijna 500 kilocalorieën energie – een kwart van de dagelijkse behoefte – maar ook voor een geringe bloeddrukdaling. Het bewijs is geleverd door proefpersonen 14 dagen Ritter Sport Halbbitter te laten eten. Daarin zaten die polyfenolen.

Mars stimuleert het onderzoek naar de gezonde bestanddelen van chocola. In de VS heeft het bedrijf CocoaVia (www.cocoavia.com) op de markt gebracht. Be Good To Your Heart Everyday, is de begeleidende slogan die als handelsmerk is gedeponeerd.

Sneu voor Mars en de chocoladeonderzoekers is dat de gezondheid van CocoaVia vooral uit de sojaboon komt. Sterolen uit soja verlagen het cholesterolgehalte. Dat zijn de sterolen die Unilever in zijn Becel pro active stopt.

    • Wim Köhler