BELGIË

Monumentendagen

Op 11 september is het in Vlaanderen (Open) Monumentendag. Met het thema hout wordt, na metaal en steen, de `grondstoffentrilogie' afgesloten. Hout als constructiemateriaal of ter versiering, in trappen en kappen, lambriseringen en vloeren en in alle mogelijke soorten. Hout in orgels, in scheepsbouw en molens, maar ook in patriciërshuizen, forten en kloosters. In Antwerpen kan in de zuidelijke toren van de kathedraal de oudste kapconstructie van de stad worden bewonderd, in Gent is hout in vele verschijningsvormen te zien in het prachtige Hotel d'Hane Steenhuyse (Veldstraat 55). Wallonië houdt het hele weekend Journées du Patrimoine en richt de blik op de middeleeuwen. Brussel openen de monumenten een weekje later, maar is het van 9 t/m 11/9 designersweekend (www.dwe.be).

Monumentendag Vlaanderen, 11 sept., www.skynet.be/openmonumentendag; Monumentendagen Wallonië, 10 en 11 sept., www.wallonie.be

Super!

Op 9 september begint in Hasselt Super!, de eerste triënnale voor beeldende kunst, mode en design. Centrale locatie van deze groots opgezette kunstmanifestatie is de oude gevangenis van de stad, die door ontwerpers en kunstenaars onder handen is genomen. Het Modemuseum pakt uit met de expositie For crying out loud, over mode als communicatiemiddel. In kunstencentrum Z33 gaat het Over de Mensen en de Dingen en in de kamers van de Begijnhofhuisjes wordt de grens tussen vrije en toegepaste kunst onderzocht, met werk van de modeontwerpers Raf Simons en Marina Yee.

Super! Kunsttriënnale, 9 sept. t/m 13 nov., Hasselt. Inl 0032 11239899 en www.superhasselt.be

En verder Anarchisten rond Emile Verhaeren, t/m 30 okt., Koningin Fabiolazaal, Antwerpen 0032 32034205 en www.emileverhaeren.be; Aan tafel! Philippe Cauderlier, een meesterkok uit Gent, t/m 8 jan. 2006, Miat, Gent 0032 92694200 en www.miat.gent.be.