Australië: nieuwe antiterreurwet

De Australische premier John Howard heeft gisteren nieuwe, verscherpte antiterreurwetgeving aangekondigd. De politie krijgt onder andere de bevoegdheid om de activiteit van terreurverdachten maximaal een jaar op de voet te volgen. Voorts zullen verdachten maximaal 14 dagen zonder aanklacht kunnen worden vastgehouden als ze worden verdacht van een rol bij de planning of uitvoering van een terreurdaad. De maatregelen voorzien ook in zwaardere straffen voor mensen die aanzetten tot geweld. Howard zei dat deze en andere maatregelen ,,een heleboel extra bescherming'' zullen geven maar Australië niet zullen veranderen in ,,een quasi-politiestaat''. Verwacht wordt dat de maatregelen geen doorslaggevend verzet zullen oproepen in het federale parlement, dat door Howards conservatieven wordt gedomineerd.