ABN Amro komt niet met kunstfonds

ABN Amro ziet af van een eigen kunstfonds. De bank begon eind vorig jaar een onderzoek naar een art fund of funds, een verzameling fondsen waarbij op diverse manieren in kunst kan worden belegd.

Volgens een woordvoerder van de bank voldoen de meeste van de vijftien onderzochte kunstfondsen niet aan de eisen van ABN Amro. ,,De fondsen waren te klein of de kwaliteit was te slecht.'' Het onderzoek, zo meent de bank, heeft uitgewezen dat ,,de markt nog te klein is om een eigen kunstfonds samen te stellen.''

Slechts twee fondsen werden goed bevonden door ABN Amro: The Fine Art Fund en The China Fund. Het eerste fonds, geleid door voormalig Christie's topman Philip Hoffman, koopt zelf kunst, voornamelijk schilderijen, en adviseert haar klanten over aankopen. Het tweede fonds, The China Fund, wordt geleid door Julian Thompson, gerenommeerd kenner van Chinese kunst en voorheen werkzaam bij Sotheby's. ABN Amro overweegt nog wel de mogelijkheid om in deze twee fondsen te beleggen, maar het onderzoek daarnaar is nog prematuur, zo benadrukt de bank.

De bank betreurt het dat de oprichting van een eigen kunstfonds niet doorgaat. Investeringen in kunst bieden volgens de bank een alternatief voor aandelen, die de afgelopen jaren weinig rendement opleveren. Bovendien is de bank al aanwezig in de sector; zo sponsort ze het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar topman Rijkman Groenink ook voorzitter van het bestuur en lid van de raad van toezicht is.

Door onder meer de mogelijkheden met The Fine Art Fund en The China Fund te onderzoeken, hoopt de bank later alsnog een kunstbeleggingsfonds op te kunnen zetten. ,,Beleggen in kunst blijft op de agenda.''

De wens om te investeren in kunst vloeit ook voort uit gunstige belastingmaatregelen. Investeringen in kunst kunnen, fiscaal gezien, voordelig uitvallen. Zo zijn investeringen in Nederlandse films fiscaal aantrekkelijk en kunnen giften aan kunstinstellingen worden afgetrokken van de belastingen.