Weinig geld voor bestrijding aids

Het mondiaal fonds ter bestrijding van aids, tuberculose en malaria kampt de komende twee jaar met een tekort van 3,5 miljard dollar. Op een bijeenkomst in Londen beloofden 29 donorlanden gisteren in totaal 3,7 miljard dollar. Terwijl het fonds in 2006 en 2007 in totaal 7,2 miljard dollar nodig heeft. Ook dit jaar heeft het fonds nog een tekort van 360 miljoen dollar.

De beschikbare fondsen voor de komende twee jaar zullen nog wel licht stijgen. De Europese Commissie en Canada hebben nog bijdragen beloofd, maar geen bedragen genoemd. In totaal gaat het naar verwachting om niet meer dan 200 miljoen dollar. Dan rest nog een tekort van 3,3 miljard dollar.

Peter van Rooijen, bestuurslid van het mondiaal fonds en directeur van het Aids Fonds en STOP AIDS NOW, reageerde teleurgesteld. Door het tekort heeft het mondiaal fonds geen geld voor nieuwe subsidierondes, terwijl er drie waren gepland voor de komende twee jaar.

Dat betekent volgens het Aids Fonds en STOP AIDS NOW dat er ,,vele miljoenen mensen onnodig zullen sterven''. De organisaties hadden het Nederlandse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking gevraagd haar bijdrage aan het fonds van 45 miljoen euro dit jaar royaal te verhogen. Maar Nederland heeft de steun aan het fonds voor de komende twee jaar bevroren.

Het fonds heeft tot nu toe 3,7 miljard dollar beschikbaar gesteld voor meer dan 300 gezondheidsprogramma's in 127 landen. Zestig procent van het geld gaat naar Afrika. Het fonds betaalt onder meer de verstrekking van aidsremmers aan 220.000 mensen. Dat aantal zou de komende jaren tot zeker twee miljoen moeten stijgen. Verder financiert het de behandeling van 600.000 tuberculose-patiënten en de verstrekking van klamboes aan drie miljoen gezinnen die groot risico lopen om malaria te krijgen. Jaarlijks sterven zes miljoen mensen als gevolg van aids, tuberculose en malaria.