Van Basten hoopt tegen Andorra op voetbalintellect

Marco van Basten hoopt dat de spelers van het Nederlands elftal revanchegevoelens koesteren voor het WK-kwalificatieduel van vanavond tegen Andorra. ,,We zijn verplicht iets recht te zetten tegenover de mensen in het stadion en de tv-kijkers'', sprak de bondscoach op een persconferentie in Noordwijk.

Van Basten had afgelopen zaterdag in Armenië ,,helaas weinig progressie ontdekt'' tijdens de uitwedstrijd die ternauwernood met 1-0 werd gewonnen. ,,Juist tegen zogenoemde kleine landen heb je voetbalintelligentie nodig en die misten we tegen Armenië. Vooral in de opbouw moeten we het beter doen.''

Van Basten gaf gisteren geen uitsluitsel over de opstelling van het Nederlands elftal en het spelsysteem tegen Andorra. Hij zei de spelers die hij nodig heeft te willen opstellen. Denny Landzaat, Dirk Kuijt en Jan Kromkamp zouden de volgende interland tegen Tsjechië missen als ze vanavond een gele kaart oplopen. Volgens de bondscoach is de manier van spelen tegen 'zwakke broeders' ondergeschikt aan de instelling. Hij beschouwt het duel in Eindhoven tegen de dwergstaat als een ,,echte wedstrijd die we moeten benaderen alsof we tegen een sterke ploeg met 1-0 achterstaan''.

Van Basten erkende eens te meer dat de resultaten van het Nederlands elftal onder zijn leiding – sinds augustus 2004 – aanmerkelijk beter zijn dan de uitvoering. Oranje verspeelde in de WK-kwalificatiereeks in negen duels slechts twee punten. Het uitduel tegen Macedonië eindigde bijna een jaar geleden in 2-2.

De bondscoach: ,,Spelers moeten bepaalde spelsituaties herkennen. Ongeacht tegen wie je speelt. De velden zijn overal even groot, het is altijd elf tegen elf.'' Van Basten verklaarde de mankementen bij Oranje mede door de onervarenheid van de defensie, die desondanks pas drie tegentreffers incasseerde. ,,Onze verdedigers hebben pas een paar interlands gespeeld. Ze zijn nog niet in staat anderen te corrigeren.''

Voor het eerst sinds hij verdachte is in een verkrachtingszaak, sprak Robin van Persie gisteren in het openbaar. Hij wilde echter niets over deze zaak kwijt. ,,Ik heb een probleem en dat is mijn ding'', aldus de speler van Arsenal. ,,Maar ik ben hier gekomen om te voetballen.''

Het Nederlands elftal heeft aan thuiszeges op Andorra en Macedonië (12 oktober) genoeg om zich rechtstreeks te plaatsen voor de eindronde van het wereldkampioenschap in 2006. Het kan zich dus een nederlaag tegen Tsjechië (8 oktober) veroorloven. Andorra staat met vijf punten uit tien duels op de zesde en voorlaatste plaats in groep 1 van het kwalificatietoernooi. Oranje won het uitduel met 3-0. Andorra bezet de 134ste plaats op de ranking van de wereldvoetbalbond, Nederland staat derde op de mondiale lijst. Het dwergstaatje in de Pyreneeën is sinds 1994 aangesloten bij de wereldvoetbalbond FIFA. Andorra heeft nog nooit een uitwedstrijd gewonnen in de kwalificatiereeksen en bereikte ook nog nooit een eindronde van een EK of WK.