Tygo Gernandt

De Nederlandse acteur Tygo Gernandt speelt een Joegoslavische slager in 'Het schnitzelparadijs' en een gekidnapte student in 'Joyride'.

Tygo Gernandt heeft lang haar, een beetje krullend en blond, en het is dat haar dat van hem op al het eerste gezicht een acteur lijkt te maken; niet omdat hij er koket mee kan doen, hoewel dat ook wel eens zal gebeuren, maar omdat hij het ook níet zou kunnen hebben. Het haar is zo opvallend dat je het wilt wegdenken. Hoe zou Gernandt zijn met kort haar, met donker haar, met steil haar? Hoe zou Gernandt er als een ander uitzien? Pas als hij een rol speelt hoef je je het niet meer af te vragen. Dan is hij een ander, een ander die nu eens meer bij zijn vlezige gezicht lijkt te passen dan bij zijn magere benen, die contrasteert met zijn felle blik of er juist bij aansluit.

Tygo Gernandt (Amsterdam, 7 april 1974) begon al op zijn vierde te acteren. Zijn carrière begon op de televisie. Hij speelde in 1996 de hoofdrol in de serie Fort Alpha. Daarvoor had hij een rol gehad in Nederlands eerste soap Goede Tijden, Slechte Tijden. ,,Ik was er zo ongelukkig'', zei Gernandt jaren later in een interview in de Volkskrant. ,,Je hoeft niks te kunnen. Tekst opzeggen, weg. Als het fout is, snijden we het er wel uit. Doei. Het had niks met spelen te maken.'' Maar Gernandt ontkent niet dat er ook soapies zijn die goede acteurs blijken.

Zijn eerste belangrijke filmrol vertolkte Gernandt ook in 1996 in Naar de klote!, Ian Kerkhofs geflopte portret van de housescene. Daarna speelde hij nog bijrollen in onder meer Jezus is een Palestijn (Lodewijk Crijns) en Soul Asassin (Laurence Malkin), maar Gernandt leek zijn carrière weer naar de televisie verplaatst te hebben. Tot regisseur Pieter Kuijpers hem castte als Maikel in zijn film over de Bende van Venlo, een rol waarmee Gernandt meteen het Gouden Kalf verdiende, terwijl de concurrentie groot was. Ook gerenommeerde acteurs als Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat hadden bekroond kunnen worden (voor Cloaca). Naar eigen zeggen koos Kuijpers Gernandt voor Maikel in Van God los (2003), een rol waar half acterend Nederland auditie voor deed, omdat hij zo leek op de Jezusbeelden die in Limburg langs de weg staan, vooral door dat krullende blonde haar en zijn scherpe jukbeenderen. En Gernandt zou het voor elkaar kunnen krijgen de kijker sympathie te laten houden voor een personage dat mensen om niets overhoop schiet. Gernandt schrok tijdens de opnames van zijn eigen inlevingsvermogen, bijvoorbeeld bij een executie in een kas. ,,Echt, als er een kogel in had gezeten, had ik hem er doorheen gejaagd, daar ben ik van overtuigd.''

Sinds Van God los en zijn Kalf is Gernandt een veelgevraagder acteur, al heeft hij nog geen andere hoofdrol gespeeld. In Het schnitzelparadijs is hij een geflipte Joegoslavische slager met een hanenkam, in Joyride een student die door drie meiden gekidnapt wordt, met lang haar - en met bril. Er staat meer op stapel: Eilandgasten van Karim Traidia en Ik omhels je met duizend armen van Willem van de Sande Bakhuyzen. Wat voor haar zou hij erin hebben?

    • Bianca Stigter