Topman OM ontkent achterhouden bewijs

De top van het openbaar ministerie (OM) ontkent bewijs te hebben achtergehouden in de zaak-Nienke.

Volgens voorzitter H. Brouwer van het College van procureurs-generaal is alle informatie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan de rechters en de advocaten verstrekt, zo verklaarde hij gisteren. Maar hij sloot niet uit dat het NFI meer informatie over DNA-sporen heeft, die niet aan justitie is gegeven.

Cees B. werd drie jaar geleden veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs. Hij kwam eind vorig jaar vrij na een bekentenis van Wik H. Deze werd door de rechtbank in Rotterdam tot twintig jaar celstraf en tbs veroordeeld.

Het forensisch onderzoeksinstituut deed vijf jaar geleden in opdracht van het OM onderzoek naar DNA-profielen op het lichaam van Nienke, haar vriendje Maikel en onder meer de veter waarmee zij is gewurgd. In een document van het NFI dat Netwerk openbaar maakte en dat Nova gisteren aan Brouwer toonde, wordt gesproken over DNA-sporen van ,,een derde individu'' op de veter. Vaststond dat dit niet het DNA van de toenmalige verdachte Cees B. was. Brouwer zei dit document niet te kennen, maar zei dat het NFI op basis van ,,eigen standaarden'' kan besluiten informatie niet naar buiten te brengen. Dat kan als een DNA-profiel onhelder of onvolledig is, aldus Brouwer.

Brouwer verklaarde dat er wel ,,onmiskenbaar fouten gemaakt'' zijn in de afwikkeling van de moordzaak op het tienjarige Schiedamse meisje.

Eergisteren stelden een ex-politieman en B.'s advocaat in het programma Netwerk dat cruciaal DNA-bewijs zou zijn achtergehouden.

[Vervolg ZAAK-NIENKE: pagina 3]

ZAAK NIENKE

'Tragische zaak voor justitie

[vervolg van pagina 1]

Het OM zou daardoor al geweten hebben dat Cees B., die aanvankelijk veroordeeld was voor de moord, niet de dader kon zijn.

Volgens Brouwer is de kwestie ,,een tragische zaak voor het openbaar ministerie''. ,,Maar de beschuldiging van Netwerk dat we ontlastend DNA-bewijs zouden hebben achtergehouden, klopt niet.'' De Tweede Kamer wil duidelijkheid over de zaak van minister Donner (Justitie, CDA). Vóór komende dinsdag wil de Kamer een brief van de minister met een reconstructie. Mocht die informatie onbevredigend zijn, dan wil de Kamer in debat met Donner. De minister zei gisteren dat er geen enkele reden is om aan de integriteit van het OM te twijfelen.

Het College van procureurs-generaal heeft al eerder een onderzoek gelast naar de zaak. Dat onderzoek wordt binnen enkele weken openbaar gemaakt. Ook doen de Rotterdamse rechtbank en het Gerechtshof in Den Haag onderzoek.

De recente ophef over het DNA-materiaal in de zaak-Nienke ontstond mede omdat een voormalig politieman Netwerk inlichtte over de heersende twijfels. De man zou naar eigen zeggen vanwege zijn kritische houding bij de Groningse politie zijn ontslagen.

Verantwoordelijk korpsbeheerder J. Wallage ontkent dat. Volgens Wallage is de reden van het vertrek van de bewuste man niet specifiek de Nienke-zaak, maar onvrede over het zogenoemde `cold case-team' van de Groningse politie waar de man werkzaam was. Over zijn werk bij dit team had hij al eerder contact gezocht met de media, ook al vóór de Netwerk-uitzending, aldus Wallage.