Sovion wil Duitse vleesverwerker kopen

Het Nederlandse Sovion, de op één na grootste vleesverwerker van Europa, is in gesprek met het Duitse Südfleisch over een overname. Dat heeft het in München gevestigde Südfleisch bekendgemaakt.

Zolang de gesprekken nog lopen, wil Sovion de overnameplannen niet toelichten, aldus een woordvoerder van het in het Brabantse Best gevestigde bedrijf. Volgens Südfleisch wil Sovion, dat begin dit jaar nog Bestmeat heette, 60 procent van de aandelen van Südfleisch overnemen. Hoeveel Sovion daarvoor bereid is te betalen, is niet bekendgemaakt. Het bedrijf heeft ook een optie op de resterende 40 procent van de stukken, die nu nog voor 85 procent in handen zijn van vier Duitse landbouwcoöperaties.

De Duitse coöperaties moeten zich nog uitspreken over het bod, evenals de Europese commissie, die moet toetsen of Sovion na de overname niet een te dominante marktpositie krijgt. Op dit moment heeft Sovion op de Europese vleesmarkt een marktaandeel van 7 procent, zo blijkt uit het jaarverslag van Sovion.

Als het bod slaagt, streeft Sovion het Deense Danish Crown voorbij als grootste Europese vleesverwerker. Danish Crown is nu nog marktleider met een omzet van 6 miljard euro. Sovion kwam vorig jaar op 5,9 miljard. Südfleisch, dat vorig jaar 1,8 miljoen varkens en 376.000 runderen slachtte, zou daar na de overname 1,1 miljard aan toevoegen. Südfleisch heeft 3.500 werknemers.

Sovion, waar 14.000 mensen werken, was al actief in Duitsland. Via dochterbedrijf Vion Food Group is Sovion eigenaar van de vleesverwerkers A. Moksel en Norddeutsche Fleischzentrale, de Noordduitse evenknie van Südfleisch. In Nederland is het bedrijf eigenaar van de Hendrix Meat Group (voorheen de slachterijdivise van voedingsmiddelenconcern Nutreco) en Dumeco. Vorig jaar slachtten de Vion-bedrijven circa 15 miljoen varkens en 1 miljoen runderen.

Naast slachterijen bezit Sovion ook het bedrijf Sobel, dat onder meer dierlijke voedingssupplementen, medicijnen en gelatine produceert. Alle aandelen van Sovion zijn in handen van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), een branchevereniging waarbij 50.000 boeren en tuinders in Noord-Brbant, Zeeland en Gelderland zijn aangesloten.