Souk vindt Spinvis te controversieel

De organisatie van de Nederlands Marokkaanse manifestatie Souk heeft besloten een bijdrage van muzikant Spinvis te schrappen omdat het stuk te controversieel zou zijn. Met name de titel van het nummer Mes van God past volgens de organisatie niet in het programma.

De manifestatie, die zondag in het Amsterdamse Concertgebouw wordt gehouden, is een initiatief van Holland Symfonia en Entrée, de jongerenvereniging van het Concertgebouw. De avond is bedoeld om Nederlandse en Marokkaanse jongeren bij elkaar te brengen, en moet vooral een ,,gezellige, leuke'' avond worden, aldus organisator Joris Nassenstein.

Op verzoek van de organisatie componeerde Spinvis een nummer voor Holland Symfonia. Maar Souk vond het stuk ,,niet passen bij de avond''. ,,Het moet voor Marokkaanse jongeren heel irritant zijn om constant te worden geconfronteerd met de moord door Mohammed B.'', aldus Nassenstein.

De organisatie heeft Spinvis gevraagd om eventueel een ander nummer te spelen, maar deze weigert. ,,Ik doe wat ik doe, ik maak geen folklore'', laat hij via een woordvoerder weten. Daarom besloten Holland Symfonia en Entrée de bijdrage van Spinvis van het programma af te voeren.

Spinvis zegt een ,,zeer vredelievend en a-politiek'' stuk te hebben geschreven. De tekst luidt: ,,Daar zijn wij/ in het oude huis/ over duizend jaar/ in de oude zee/ duizend jaar ligt/ het laatste woord/ en diep onder het/ oude zand ligt/ het mes van God.''

Maar de organisatie ziet er een verwijzing in naar de moord op cineast Theo van Gogh. Nassenstein: ,,Ik zou niet weten waar het anders over moest gaan.''

Naast het Nationaal Ballet en jazzmuzikant Michiel Borstlap treden onder meer de Marokkaanse schrijver Khalid Boudou, Maestro Mouha Houssein en zijn Ensemble en zesvoudig nationaal scratch-kampioen Kypski op.

    • Yaël Vinckx