Roep om compensatie voor olieprijs

Tweede-Kamerleden van VVD, PvdA en Groep Wilders vinden dat het kabinet maatregelen moet nemen om burgers te compenseren voor de stijgende brandstofprijzen. Het kabinet ziet daartoe vooralsnog geen aanleiding en zal voor prinsjesdag niet met maatregelen komen.

Energieaanbieder United Consumers meldde gisteren dat de energieprijs in 2006 met circa 300 euro per huishouden omhooggaat. Dat zou de koopkrachtverbetering waarvoor het kabinet volgend jaar 1,5 miljard euro uittrekt, voor een groot deel tenietdoen.

Minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) erkende gisteren dat er bij de raming van de koopkrachtontwikkeling voor volgend jaar nog geen rekening is gehouden met de recentste stijgingen van de olieprijs. De prijs van ruwe olie is sinds begin dit jaar met ruim 50 procent toegenomen en bedraagt momenteel per vat zo'n 65 dollar. ,,Met zulke enorme stijgingen hebben we nog geen rekening gehouden, en dat is natuurlijk wel iets om bezorgd over te zijn'', aldus De Geus. ,,We zien ontwikkelingen in de wereld die het risico met zich meebrengen dat die prijs nog verder kan gaan stijgen en als die verder doorstijgt, dan heeft dat natuurlijk gevolgen voor de economie en voor de prijzen.''

Tweede-Kamerlid Hofstra (VVD) vindt dat het kabinet iets moet doen om automobilisten compensatie te geven. ,,Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan het teruggeven van de helft van de extra opbrengst van de BTW op de benzineprijs. Dat betekent dat als de benzineprijs met een dubbeltje omhooggaat, je 1 cent zou kunnen teruggeven.'' Volgens Hofstra denkt zijn partij ook nog na over andere alternatieven.

Tweede-Kamerlid Wilders (Groep Wilders) stelt voor om het zogenoemde `kwartje van Kok', waarmee de benzineprijs in 1991 werd verhoogd, terug te geven. Hij vindt dat de 1,5 miljard euro aan extra inkomsten uit het Nederlandse aardgas moet worden gebruikt om de accijnzen op benzine en diesel te verlagen.

De PvdA wil dat alle huishoudens profiteren van de extra overheidsinkomsten door de hogere olieprijs, en niet alleen de automobilisten. Shell verlaagde gisteren en vandaag de benzineprijs.